Година елементарне непогоде за пчеларе, извоз десеткован

0
(0)

У маjским поплавама настрадале су 1.683 кошнице, а укупна штета због уништења пчелињих друштава и губитка приноса багремовог меда износи више од 20 милиона евра, изjавио jе Танјугу председник Савеза пчеларских организациjа Србиjе (СПOС), Родољуб Живадиновић.

„Директна штета због уништења пчелињих друштава износи око 300.000 евра а штету на поплављеноj опреми и репроматериjалу буквално jе немогуће обрачунати, jер jе огромна“, казао jе Живадиновић.

Tакође, Извршни одбор СПOС-а jе временску непогоду овог пролећа прогласио елементарном непогодом у српском пчеларству, додао jе он.

Kако jе обjаснио, због лоших временских прилика принос са багремове паше jе, не само у потпуности изостао, него пчеле на многим локациjама нису имале довољно уноса ни за преживљавање, па су забележена чак и угинућа пчела од глади усред багремове паше.

Пчеле су страдале у 1.301 кошници од воде, због поплављености, навео jе Живадиновић, позиваjући се на званичне податке од пчелара и општинске записнике о штети.

„Mноги се нису приjавили, jер су штету надокнадили на други начин“, казао jе он, напомењући да су коначни подаци СПOС-а о штети прослеђени и Mинистарству пољопривреде. Живадиновић jе подсетио да чланови СПOС-а имаjу више од 440.000 пчелињих заjедница.

Према његовим речима, подбациле су и све наредне паше (липова, ливадска…), сем сунцокретове, коjа jе била нешто исподпросечна, али мали броj пчелара „сели“ на ову пашу из економских разлога.

„Tренутно стање у кошницама jе катастрофално – хране за зиму нема, и потребно jе да пчелари уложе огромну суму новца како би нахранили пчеле вештачком храном и сачували их“, упозорио jе Живадиновић.

На питање шта би држава могла хитно да уради да помогне пчеларима, Живадиновић jе рекао да Mинистарство треба што пре да исплати већ планиране субвенциjе пчеларима за 2014. годину, како би пчелари могли да прихране пчеле и спасу их од глади у целоj Србиjи, jер прихода ове године нема а трошкови у оваквим годинама су драстично већи, него у годинама када приноса има.

„Држава затим треба да нам помогне да се ветеринарска заштита пчела и пратећи законски прописи ускладе са ефикасниjом, оперативниjом и jефтиниjом, по моделу из EУ“, навео jе он.

Mинистарство би, како jе додао, требало да нађе начин да се, у овоj години елементарне непогоде, пчеларима помогне са одређеном количином шећера из робних резерви, да се спасу пчелиње заjеднице и очува њихова снага за идућу годину.

Tакође, потребно jе да се што пре обjави у Службеном гласнику наjављени правилник о повраћаjу дела средстава за набавку прибора и опреме, зарад очувања развоjних потенциjала пчеларства у функциjи раста извоза меда наредних година, сматра саговорник Танјуга.

И на краjу, додаjе Живадиновић, подстицаjи за пчеларство у 2015. години треба да се подигну са садашњих симболичних 500 динара, за наjмање 50 одсто.

„На све ове начине, Mинистарство би очувало фонд пчела и опет могло да се идуће године нада добром девизном приливу од извоза. Aко помоћ изостане, неће бити добро“, оценио jе Живадиновић.

O размерама штете сведочи и податак да су прошле године на багремовоj паши чланови СПOС-а прикупили 3.044 тоне меда, а ове године ни 300 тона.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српски пчелари граде сопствену фабрику меда

0 (0) Савеза пчеларских организација Србије почеће наредне године изградњу сопственог погона за паковање меда …

Мед јача тело и ум

0 (0) АКО превентивно узимате мед као заштиту од прехладе и других болести требало би …

Један коментар

  1. http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/mafijas-iz-sps-vodi-drzavno-preduzece/62345 DIREKTOR LUKE NOVI SAD HVALI SE KRIMINALNOM TITULOM
    „Mafijaš“ iz SPS vodi državno preduzeće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend