Излечен сиви соко

0
(0)

НОВИ САД – Сиви соко раширио је крила и поново лети, захваљујући грађанима и стручњацима Покрајинског завода за заштиту природе, који су му зацелили ране.

Изнемоглу, иначе, ретку птицу на нашим просторима, последњег дана фебруара пронашла је Александра Ујфалуши крај пута недалеко од Врбаса. Одатле га је склонила и предала Ивану Рендићу из Равног Села, који се, како наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе, о соколу добро бринуо, тако да је птица брзо повратила снагу за суров живот у природи.

– Птицу смо преузели и, после процене способности за самосталан живот, пустили смо је у природу – наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе. – Птица је сигурно и стреловито одлетела чим је угледала отворен простор.

Када им је јављено за повређену птицу, стручњаци Завода испрва нису веровали да да је реч о сивом соколу. Помислили су да је мишар, најчешћа птица грабљивица у нашим крајевима.

Примерака сивог сокола, иначе угрожене врсте, све је мање, чему у највећој мери доприносе поједини голубари, који систематски уништавају одрасле и младе соколове, правдајући такве илегалне поступке заштитом својих љубимаца.

УЗ ЗАТВОР И ОДШТЕТА

СИВИ соко је строго заштићена врста код нас и у Војводини борави само током хладнијег периода године, а гнезди се у клисурама, стеновитим пределима и кањонима. За уништавање једне јединке, поред законом запрећене затворске казне, предвиђена и одштета од 400.000 динара, подсећају надлежни.

Љ. ПРЕРАДОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сваки десети лек на полици лажан

0 (0) ТАБЛЕТЕ фолне киселине, ”фолнак”, од пет милиграма, са роком употребе до септембра 2014. …

Без оверене књижице се може преглед, али лек нећете добити

0 (0) Сва деца до 18 година, труднице и самохрани родитељи који немају оверену здравствену књижицу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *