fbpx

Пензије стижу плате

0
(0)

Упркос томе што плате у Србији већ годинама уназад неосетно расту, пензије нису успеле да им се довољно приближе. Крајем прошле године, просечан српски радник је кући доносио 46.923 динара, а пензионер 25.592, што је само 54,5 одсто републичке зараде. Најстарији, међутим, памте и неко другачије време када су пензије биле исте као и плате, а понекад чак и веће.

– Крајем деведесетих просечна пензија је била између 90 и сто одсто републичке плате, док данас пензије убедљиво заостају за зарадама – сматра Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине и објашњава разлоге за овакав однос:

– Стари закон је предвиђао да се пензија повећа два пута годишње у проценту у којем је расла инфлација и просечна плата, док важећи закон каже да се пензије подижу само за онолико колико су скочиле потрошачке цене. А данас се више ни он не примењује јер је последње (октобарско) повећање било само два одсто, иако је инфлација била 7,3 одсто. То значи да су пензије значајно обезвређене. А исто нас очекује и у априлу јер је већ одлучено да се примања најстаријих подигну за скромних два одсто, иако је досадашња инфлација већа.

Од 2009. се примењује нова методологија за рачунање плата па су оне због те формуле ниже. А то значи да је у 2012. пензија била само 59 одсто плате, али да се методологија није мењала, она би била само 50 одсто зараде.

У републичком Фонду ПИО рачунају да су пензионери из категорије запослених (који чине 1,37 од укупно 1,69 милиона пензионера) пре десет година примали 73 одсто просечне плате, али да су им се чекови постепено ”крњили”. У 2005. су пензије чиниле 66,8 одсто од зараде, у 2010. су биле 63,8 одсто, а у децембру 2012. биле су 54,5 одсто.

Економски аналитичар Зоран Попов каже да је могуће да се плате и пензије поново приближе јер се то последњи пут десило у кризним деведесетим када у држави није било реда. Али, додаје Попов, ни данас није лако проценити колики је стварни однос између ове две категорије.
Зараде се повећавају само буџетским корисницима, док остали махом и не пријављују праве износе. Многи добијају минималац, а разлику примају на руке. На сиву економију данас одлази више од 40 одсто бруто друштвеног производа. Зато није немогуће да пензије буду опет као плате, ако настави привредни пропаст.

ПРИВРЕДА ПРАВИ ЈАЗ

Попов не мисли да ће радницима и пензионерима ускоро бити побољшан стандард јер се не поправља стање у привреди:

– Пољопривредна производња није се повећавала у последње четири деценије, а индустријска производња је на нивоу на ком је била 1960. Истовремено, ми смо једина транзициона земља у којој је и данас БДП испод оног који је био 1986. године.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СРАМОТА Труднице чак пет месеци без плате!

4.2 (5) Проблеми родитеља датирају много пре појаве коронавируса. Додатно је ванредно стање закомпликовало, већ …

Србија: Радници се жале на неисплаћене зараде, необезбеђен превоз, рад на црно

5 (3) Незаконит, неплаћен прековремени или ноћни рад, као један од најчешћих облика дискриминације радника, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *