fbpx

Сетва чека сунце

0
(0)

СЕМЕ шећерне репе, индустријске биљке која „отвара“ и „затвара“ сезону радова у пољу, ове године ће, како најављјују стручњаци, због ниских температура и снега који је пао усред оптималног рока за сетву, каснити неких десетак дана. Ово ће, међутим, како кажу стручњаци, бити једина штета. По свим другим параметрима, снег је за усеве, па и за воће права благодет.

Шећерном репом би, како објашњава др Лазар Ковачев, руководилац одељења које се бави управо репом, са новосадског Института за ратарство и повртарство, требало да буде засејано око 60.000 хектара ораница.

– Оптимални рокови јесу кренули, али, временске прилике су такве да сетве нема – каже Ковачев. – Времена да се репа засеје, међутим, има довољно, пошто се ова биљка, већ већих проблема може сејати и до 10. априла, а наши пољопривредници имају довољно механизације да тај посао заврше на време. Са сетвом треба кренути тек када температура земљишта, на дубини од пет центиметара, буде виша од пет степени, и када се земљиште довољно просуши да се може квалитетно припремити за сетву.

Највеће површине, у овогодишњој пролећној сетви, требало да заузме кукуруз, који ће, како наводи др Горан Бекавац, са Одељења за кукуруз, истог института, и поред проблема са афлатоксинима, заузети око 1,2 милиона хектара.

– Сетва кукуруза се тек примиче, тако да ове падавине само добро дођу јер повећавају количину влаге у земљишту – каже Бекавац. – Ми ћемо, за две недеље, урадити анализе количине влаге у земљишту до дубине од 120 центиметара, и тада ћемо ратарима дати савет, коју густину сетве да примене.
НИ “КАШАЉ“

Др Србислав Денчић, руководилац одељења за стрна жита, новосадског Института, такође је задовољан снежним падавинама и повећањем количине влаге у земљишту.

– Младе биљке пшенице, које су јесенас засејане, неће се ни „накашљати“ од овог снега и ниских температура – каже Денчић. – Да би се биљке оштетиле, сада, када су у фази бокорења, треба да имамо пет или шест дана температуре од минус 12 или ниже, а то, сигуран сам, нећемо имати…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сетва у Поморављу 89.000 хектара

0 (0) Пољопривредници шест општина Поморавског округа овог ће пролећа кукурузом, поврћем, индустријским и крмним …

Зашто је угрожена сетва у Србији

0 (0) Београд — Председник Одбора Скупштине Србије за пољопривреду Александар Сенић упозорио је да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *