Пензионери туже државу Стразбуру због пензија

0
(0)

Смањење пензија из 2014. године које је уз смањење плата у јавном сектору најважнији сегмент фискалне консолидације могли би се претворити у терет о врату државне касе, уколико тужбе стигну до Европског суда правде у Стразбуру.

На то је пре неколико дана упозорио Фискални савет представљајући анализу предложеног буџета за 2018. годину.

У анализи се напомиње да је све пензије требало вратити на ниво пре смањења зато што су престали да постоје услови због којих је била потребна штедња.

Према неким рачуницама више од 430 милиона евра је за ове три године узето од пензионера.

Ипак, пензионери сматрају да је и само доношење закона, односно смањење пензија 2014. године неуставно и да ће добити пред судом у Стразбуру, када и ако тамо уопште стигну.

Наиме, Удружење синдиката пензионера Србије (УСПС) је одмах након доношења закона поднело иницијативу за оцену уставности пред Уставним судом, али је он одбио да разматра ову иницијативу уз образложење да је држава пред банкротом и прогласило се ненадлежним да оцењује економско-политички ефекат закона. Међутим, како тврди председник УСПС Михајло Радовић, то и није било питање.

– Четворица сада бивших судија Уставног суда су издвојила мишљење и ми смо на основу тих мишљења и додатних података у фебруару 2016. поднели другу иницијативу Уставном суду, али до сада нема никаквог одговора. Уколико прогласе закон незаконитим, тужићемо државу. Ако одлуче да је закон по Уставу, идемо у Стразбур – објашњава Радовић додајући да њихови адвокати скупљају податке и тужбе пензионера, њихових чланова широм Србије, а наплатиће се од државе када добију спор.

Такође, ово удружење планира почетком наредне године да поднесе појединачне тужбе Комитету за социјална права у Стразбуру, што је још један додатни, односно упоредни пут којим су кренули. У томе ће их подржати Европска федерација пензионера и старијих лица (ФЕРПА).

Председник УСПС Михајло Радовић истиче да је овај комитет тело при Савету Европе чији је Србија члан и да су одлуке овог комитета обавезујуће.

– Да би се ишло у извршење њихове одлуке потребно је покренути судски процес пред нашим судом где се прилаже одлука Комитета, а онда се они обавесте о томе и они имају начин да се одлуке спроведу. То је неупоредиво краћи пут него Европски суд правде у Стразбуру – наводи Радовић.

Радовић истиче да ће тражити да држава врати шта је узела, али и камату.

Данас.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САМО У СРБИЈИ: Вучић заштитио тајкуне, па пензионере ПКБ казнио са по 5000 динара! (видео)

5 (1) У Привредном суду у Београду је закључена расправа по тужби бивших радника и …

Почело суђење по тужби Вучићевог брата Андреја, Алексић хоће независно вештачење

5 (1) У Првом основном суду у Београду данас је захтевом одбране за изузећем судије …

Један коментар

  1. Ako se ΛV svojski zalaže za dobrobit Srbije i njenih voljenih građana i lišava se dobrovoljno svojih zadovoljstava, nego radi po trideset sadi dnevno. Pazite koji bezobraziluk radnici se bune što su im plate otete, penzioneri što im se penzije nemilice otimaju, zašto i za gde. To je njihov dobrovoljni doprinos za sređivanje fiskalnih konsolidacija zemlje, nije džabe, dobili su zahvalnost, pa tuže državu, bezobraziluk. Ako oni to ne urade, ko će drugi, neće valjda ΛV, kada je on za reforme dao i dušu. To što su njegovi i boga pokrali nema veze, nezakonita nabavka vozila za MUP, to što je radio njegov prilepak Mirković, pa Spaskovski, pogrešna gradnja tunela na autoputu, to što Mrkonjić popio prijavu, to što kum napravio svašta od ništa u Elektromreži i vetroparkovima, nema veze. Narode slušaj, ćuti i trpi, ni za to nisi, reče onaj vaš?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend