Како живе пензионери у Србији: 300.000 људи прима мање од 15.000 динара
Beograd, 24. aprila 2020. - Gradjani stariji od 65 godina kupili su jutros neophodne namirnice u prodavnicama. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Како живе пензионери у Србији: 300.000 људи прима мање од 15.000 динара

Милион пензионера у Србији месечно живи са приходима до 30.000 динара. Пензије око трећине њих не премашују 15.000 динара. Најнижа примања имају пољопривредни пензионери – тачно 2.130 њих прима старосну пензију мању од 5.000 динара. Ипак, како за портал Н1 наводи Михаил Арандаренко, професор Економског факултета у Београду, постоје економски још угроженији грађани, а то су – стара лица без права на пензију. Он истиче да Србија већ данас има расположива средства за успостављање социјалних пензија.

У Србији, према подацима Фонда ПИО има 1,68 милиона пензионера. Од тог броја 62 одсто, односно више од милион пензионера, живи са примањима мањим од 30.000 динара месечно, показују априлски подаци месечног извештаја Фонда ПИО.

Статистички, поређење са зарадама и трошковима живота то изгледа овако: просечна пензија у Србији је 29.374 динара, просечна плата (мартовска) 65.289 динара, а просечна потрошачка корпа (фебруарска) за трочлано домаћинство – 74.892,57 динара.

Како живе пензионери у Србији: 300.000 људи прима мање од 15.000 динара

– Пензионери нису хомогена категорија – већина има мале, а многи веома мале пензије од којих могу једва да преживљавају. С друге стране, код нас је разлика између најниже и највише старосне пензије 9:1, док је у већини земаља у окружењу та разлика доста мања. На пример у Словенији или Словачкој, које имају сличан систем као наш, она не прелази однос 1:4 или 1:5. У многим другим земљама, укључујући и неке на Западном Балкану, уведена је нека врста социјалне пензије, док код нас велики број старих лица нема никакву пензију – каже за портал Н1 Михаил Арандаренко, професор Економског факултета у Београду.

Број корисника и износ пензија за све категорије осигураника до износа од 30.000 динара може да се види и у делу табеле из месечног извештаја ПИО фонда.

Од укупног броја пензионера – 1.678.367, пензију је по основу запослености стекло 1.418.569 грађана, показују подаци ПИО фонда за април 2021. По основу обављања самосталне делатности пензију прима 101.960 грађана, док пољопривредних пензионера има 157.838.

Иако пољопривредни пензионери спадају у категорију са најмањим примањима, Арандаренко указује да су још угроженија – стара лица без права на пензију.

Међу њима је, наводи – највише старачких пољопривредних домаћинстава.

Парадокс – плаћају, а немају приход

– Парадоксално, пошто се наш пензијски фонд једном трећином пуни из општих пореза, сваки пут када таква лица плате нпр. акцизу на бензин, или купе нешто у продавници, они финансирају пензије других, имућнијих пензионера, док они по том основу не могу да остваре никакво право – указује Арандаренко.

То је, каже, делимично реликт социјализма, у коме су људи подстицани да раде у друштвеном (а сада приватизованом) непољопривредном сектору.

– А, делимично је и реликт неолибералних реформи пре двадесетих година, када је повећање разлика у пензијама морало да буде додатно финансирано из општих прихода државе – наводи наш саговорник.

Сиво, црно, без прихода

Црна и сива зона рада није непознаница радницима у Србији – често се дешава да раде непријављени па немају уписан стаж или ако и имају неку врсту уговора пријављени су на минималац па су и припадајући порези и доприноси ниски. Има и оних који су „регуларно запослени“, а ипак им се крше радна права – немају плату док су на боловању, а на име плате примају износе и мање од минималне зараде.

И раније је било наговештаја да би требало увести гарантовану пензију у виду одређеног, иако симболичног – месечног износа који би примали грађани Србије са навршених 65 година живота, који немају довољно стажа ни за старосну пензију. Последњи пут – у мају, када је министар за бригу о селу Милан Кркобабић најављивао да ће предложити увођење минималне гарантоване пензије од око 12.000 динара – као социјалну категорију за старије грађане који нису стекли услове за пензију, немају имовину, нити примају социјалну помоћ.

Професор Економског факултета Михаил Арандаренко сматра да већ сада постоје расположива средства за успостављање социјалних пензија, али да би тај новац требало прерасподелити на сва стара лица – и она која имају и која немају пензију.

Прерасподелом смањити сиромаштво

– Не само што постоји морални основ, него већ данас постоје и расположива средства за успостављање социјалних пензија. Када би се тих три до четири одсто БДП из општих пореза државе којима се допуњавају садашње пензије кроз један дужи транзициони период прилагођавања прерасподелило на сва стара лица – како на садашње пензионере, тако и стара лица која немају никакве пензије – сиромаштво старијих лица могло би да буде значајно смањено – указује Арандаренко.

Обрнуто, ако се задрже постојећа правила у дужем периоду, социјалне разлике између старих лица само ће се, сматра – продубљивати.

– Јер, сада је све више ‘транзиционих губитника’, оних који су изгубили посао током 90-их и 2000-их, или остали заглављени у сивој економијии, пензионише са врло ниским пензијама од којих често не може да се живи, или улазе у старост без права на било какву пензију – закључује Михаил Арандаренко.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генерал Ковач: Британија већ вековима не попушта у свом непријатељству према Србији и Србима

Генерал Ковач: Британија већ вековима не попушта у свом непријатељству према Србији и Србима

* Нема ни једног међународног догађаја да Велика Британија не оптужује Русију, па се тако …

У Србији се уводе ковид пропуснице од 18 сати!?

У Србији се уводе ковид пропуснице од 18 сати!?

Београдски медији најавили да нас током децембра, пре свега због новогодишњих празника, чека промена важења …

5 Коментара

  1. PENZOSI, KOME JOŠ TREBATE?

    Kod nas se dešavaju svakojake dogodovštine. Svojevremeno vođa je punih četiri godine nemilosrdno otimao penzije i na taj način, šije mu ga Đuro, spasio zemlju od bankrotstva. Ko koga laže u tome? Penzioneri ostadoše bez dela penzije, ali i dobiše zahvalnicu od otimača. To se još ljudski nije stišalo sada otimaju imovinu PIO, koju su finansirali dok nisu bili penzioneri. Šta li su zgrešili penzioneri da ih ovako baca vlast u zapećku bez stida i ljudkosti. Većina penzionera to ne vidi i slepo gleda vođu kao ikonu i predstavljaju njegovu glasačku mašinu, a kao protivuslugu zamajava ih sa po 30 evra i paket vitamina. Sutra biće im neko drugi kriv, a ne vide svoju krivicu. Videće, ali biće kasno!

  2. ЗЛАТНИ ПЕНЗИОНЕРСКИ ДОБРОТВОР??

    Власти Србије, на челу са ΛV, целе године причају о повећању пензије, а мењају (питање да ли је повећавају) на почетку године. Сада су увели швајцарску формулу на српски начин. Зацртано је да просечна пензија буде 50% просечне плате, а где смо сада? У марту месецу 2021. године просечна пензија је износила 45,04% просечне плате. Да не заборавим, четири године пензије су отимане по Вучићевој накарадној формули, а никако да осмисли формулу како ће врати отетог пензионерима. За ту формулу заслужио је Нобелову награду. Пензионери су кратког памћења, он им отимао пензије, а они за инат томе гласају искључиво за њега и љубе његову слику као икону на зидовима цркве. Сада се заговара нова швајцарска формула на Вучићев начин 70% од просечне плате и 30% од годишње инфлације. Боје се да не преједу пензионери од тако високе пензије и да се не усеру, примена се одлаже, благи бог би можда зна када ће се примењивати. Ипак, ΛV је хумано добар човек, пензионерима даће по 110 еврића и дао им витамине да окрепе тело. ΛV толико брине о пензионерима и свом народу да 25% становништва (1,8 милиона троше дневно око 1,0$) је на ивици сиромаштва, а апсолутно сиромашни су 7,29%. Оволика је беда, а кажу да смо економски шампиони у Европи, а да ћемо ускоро претећи и САД? С друге стране по БДП по глави становника смо на дну Европе. Умеју да нас лажу и да нам причају шарене лажи, бајколажи и своје хвалоспеве. Да се разумемо, све то измисли челник, а сарадници то понављају као папагаји. Сналазе се, знају да слушају, климају главом, шлихтају се, у осталом карикатура https://www.danas.rs/corax/corax-za-15-jun-2021/ све каже.

  3. Tako je u svim lopovskim drzavama bivse Jugoslavije. Opljackali su radnicke pare u penzionim fondovima a sada cekaju kad ce nove uplate doprinosa omoguciti isplatu davno zaradjenih penzija.

  4. Sve se čini da penzionerima bude bolje, a ono njima je sve gore, od laži nemaju fajde. Gospodo idIoti idiotski, vreme je vaše da više ne zamajavate gladne i jadne, vašega jada, penzionere da im i onako mizerne penzije povećavate svakodnevno, iz usta glavnogovornika, a zatim i njegovih poltrona, doušnika i šlihtera, više puta. S druge strane, popularišete švajcarske formule, na žalost penzionera, a vaša idiotska, idioti, povećanja penzije. S treće strane na, stvarno vaše povećanje pnzija će čekati najmanje godinu dana, ukoliko ih ne izlažete, onako patriotski i (ne)ljudski. U zemlji Srbiji na brdovitom i jadnom Balkanu penzioneri su i onako najveća beda, a čime zaslužili, izgleda glasanjem za vas, idioti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *