Србија

Пензионери апелују да се заустави приватизација бања које су им противзаконито отете!

Удружење синдиката пензионера Србије упутило је председници владе и надлежним министарствима апел за даљу обуставу продаје бања и рехабилитационих центара у Србији који су већином грађени новцем од уплате доприноса данашњих пензионера, а тада запослених.

Како наводе у допису надлежним министарствима рада, туризма, финансија, привреде… продају специјализованих болница за рехабилитацију треба обуставити и преиспитати, имајући у виду њихов, пре свега, здравствени аспект јер је преласком у приватно власништво знатно отежано и лечење и опоравак, наводи се у допису овог удружења.

Последња у низу продаја Матарушке и Богутовачке Бање одиграла се у време пандемије короне, баш када је здравствени систем Србије показао сву своју виталност, а држава ризикује да даљом приватизацијом доведе у питање сврху ових објеката. Нови власник може да одустане од здравствене намене ако му доноси мањи профит од очекиваног.

У удружењу сматрају да продаја бања без визије дугорочног развоја бањског туризма није исто што и продаја неког предузећа јер има шире и дугорочне последице па стога сматрају да се при решавању проблема бања и рехабилитационих центара не сме изгубити из вида сврха и циљ због којег су ови објекти изграђени. Додатно се и пензијски фонд лишава своје имовине, због чега је последњи час да се спречи даља продаја по ниским ценама.

– Свесни смо да су бање после враћања у власништво ПИО фонда судским пресудама запуштене и да су изгубиле своју вредност, те да је за њихову ревитализацију потребно велико улагање које није могуће обезбедити и без приватног капитала. Али, постоји могућност да се избором одговарајућих модела приватизације обезбеди и задржи њихова основна намена. Јер је реч о великом природном и свеукупном богатству, о ресурсима који је још целовит и очуван с великим могућностима за развој како локалних заједница па је штета одустати од управљања њима.

За овај проблем нису заинтересовани само данашњи пензионери, већ сигурно и сви запослени који уплаћују доприносе у ПИО фонд. Из удружења наводе у допису влади и да се лане огласио Савет за борбу против корупције и након опсежне анализе констатовао да је приликом продаја било бројних пропуста и кршења закона и предложио да се обустави даља продаја, а тамо где је утврђено да је рађено против закона да се приватизација поништи.

Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. Vreme tranzicije, započeto početkom ovog stoleća, bilo je pogubno kako za Bogutovačku tako i za obližnju Matarušku Banju čije je poslovanje nekoliko decenija objedinjavalo istoimeno prirodno lečilište. Loše rukovođenje, javašluk, odnos prema društvenoj, kasnije državnoj svojini po modelu „svačija i ničija“, stalno iščekivanje privatizacije i novog vlasnika, imali su nesagledivo štetne posledice kako za banju tako i za ceo kraj.

  Pre pet godina Prirodno lečilište „Mataruška i Bogutovačka Banja“ uveden je stečaj, stotinak radnika koji i danas nastoje da sudskim putem dođu do zaostalih plata, ostalo je bez posla, a na hotele „Termal“ u Mataruškoj Banji i hotel „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji stavljen je katanac. Zatvoreni su i mnogi drugi objekti. Godine prosperiteta zamenilo je višegodišnje propadanje.

 2. Поводом одласка у заслужену радну пензију све честитке и да одлази много боље него го сада, желе му његови радни саборци, а аутор се придружује песмом. Са срећом, драги пријатељу.

  ОДИСЕЈА НОВОГ ПЕНЗИОНЕРА
  (Г-дину Славиши Стефановићу)

  Замишљен седи, уз шољицу чаја,
  На ТВ пажљиво слуша и вести гледа.
  Сањари увек да је бољи од змаја,
  Спреман је да се том заносу преда.

  У “Т’ги за југ” га пустају да одседне
  И тамо се за вино или пиво дрзне
  Чекајући друштво своје знано,
  Њега нема, па мисли да је рано.

  Прике увек несметано до њега дођу,
  Увече док у кревету мирно лежи.
  Гледа им слике да минути прођу,
  Признаје пораз и у сан тихо бежи.

  У сну преуређује бакра и калупе
  Пројектује, црта и нечујно уздише
  Бори се и престројава мангупе,
  А у слободи све им то напише.

  Ко може Славчету то да разуме,
  Кад небо његове су широке границе
  Земљом најчешће да хода не уме
  Ветар му листа успеха странице.
  а облацима белим нежно разговара
  Високо на небеском широком своду
  Од боја дуге своје иновације ствара
  Несхватљив је свом људском роду.

  Ломио је некада срца нежна,
  Сећа се пензионер млади,
  А свестан је, да је неизбежна,
  Незасита љубавне глади.

  Кад си пензионер онда читаш новине,
  Кад си пензионер онда играш домине,
  Кад си пензионер коначно си сам,
  Кад си пензионер баш си раздраган.

  Боже, који на небесима неуморно стоји
  И који рађа све, на крају и зору и вече,
  Услиши ове молитве свакодневне моје:
  Доведи ми старо друштво, за моје среће.

  Замишљен седи, уз шољицу чаја,
  На ТВ пажљиво слуша и вести гледа.
  Сањари увек да је бољи од змаја,
  Спреман је да се том заносу преда.

  У здрављу и весељу проводио
  Пензионерске године много!

 3. PENZOSI, KOME JOŠ TREBATE?

  Kod nas se dešavaju svakojake dogodovštine. Svojevremeno vođa je punih četiri godine nemilosrdno otimao penzije i na taj način, šije mu ga Đuro, spasio zemlju od bankrotstva. Ko koga laže u tome? Penzioneri ostadoše bez dela penzije, ali i dobiše zahvalnicu od otimača. To se još ljudski nije stašalo sada otimaju imovinu PIO, koju su finansirali penzioneri dok nisu bili penzioneri. Šta li su zgrešili penzioneri da ih ovako baca vlast u zapećku bez stida i ljudkosti. Većena penzionera to ne vidi i slepo gleda vođu kao ikonu i predstavljaju njegovu glasačku mašinu, a kao protivuslugu zamajava ih sa po 30 evra i paket vitamina. Sutra biće im neko drugi kriv, a ne vide svoju krivicu. Videće, ali biće kasno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!