Пет медаља српским средњошколцима из физике

0
(0)

Шесточлана репрезентација ученика гимназија из Србије освојила је пет бронзаних медаља на деветој Међународној научној олимпијади, која је одржана од 1. до 9. децембра у Техерану, саопштило је Друштво физичара Србије.

Медаље су освојили Никола Миленић (Прва крагујевачка гимназија), Никола Самарџић (Математичка гимназија Београд), Станислав Тодоровић (Гимназија „Светозар Марковић“ Ниш), Никола Спасић (Гимназија „Јован Јовановић Змај“ Нови Сад) и Милоје Ђукановић (Гимназија „Вук Караџић“ Лозница), док је Јанко Ранђеловић (Гимназија „Светозар Марковић“ Ниш) добио похвалу.

Наш олимпијски тим су ове године предводили професори др Мићо Митровић и Бранислава Мисаиловић са Физичког факултета у Београду, и доцент др Маја Стојановић са ПМФ-а у Новом Саду, наводи се у саопштењу.

На пет задњих олимпијада 30 наших олимпијаца носвојило укупно 27 медаља, и то шест сребрних и 21 бронзану. Свеукупни биланс учешћа наших екипа на међународним олимпијадама из физике за ученике основних школа је 40 медаља (12 сребрних и 28 бронзаних).

Припреме за Међународну олимпијаду и одлазак у Иран организовало је Друштво физичара Србије уз финансијску подршку градова Новог Сада, Крагујевца, Ниша и Лознице, као и компанија Хотел „Ин“, „Грађевинар“, „Висан“, „ЦомТраде“ и „Босако“.

Путовање наших олимпијаца финансијски је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Друштво физичара Србије обавештава да се наша олимпијска репрезентација враћа сутра, у 12.05 сати на Аеродром „Никола Тесла“ летом из Москве, и позива заинтересоване да присуствују свечаном дочеку.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Млади српски физичари трећи на свету

0 (0) Тим средњошколаца из Србије освојио је бронзану медаљу на светском такмичењу из физике …

Јелена из Ниша води своје роботе у Дубаи

0 (0) Јелена Здравковић је ученица трећег разреда смера информационих технологија Електротехничке школе „Мија Станимировић“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend