fbpx
Насловна / Србија / Политика / Агенција: Ниједна странка није поштовала закон

Агенција: Ниједна странка није поштовала закон

Агенција за борбу против корупције утврдила је да ниједна од парламентарних политичких странака које су учествовале на мајским изборима није у потпуности задовољила рокове за подношење финансијског извештаја о трошковима у кампањи, на шта су биле обавезане Законом о финансирању политичких активности.

Према налазима који су представљени на данашњој конференцији „Контрола финансирања изборне кампање 2012. године – Како су странке трошиле новац“, сви политички субјекти су предали извештаје о финансирању председничке кампање, док три странке нису поднеле извештаје о кампањи за избор народних посланика.

То су Комунистичка партија – Јосип Броз, Реформистичка странка и Црногорска странка, док су код осталих забележени недостаци у извештајима или кашњења у њиховом достављању.

Када је реч о градовима, од укупно 264 извештаја, колико је требало да буде достављено Агенцији, само 87, или 33 одсто, стигло је у оквиру прописаног рока, 73, или 28 одсто, након истека рока, 79, или 30 одсто, уопште није поднето, а у 25 случајева, што је девет одсто од укупног броја, извештаји не одговарају прописним захтевима.

Агенција за борбу против корупције најавила је да ће ускоро поднети месно надлежном београдском Прекршајном суду захтеве за покретање прекршајних поступака против политичких странака и одговорних лица у странкама, коалицијама и групама грађана које нису поднеле извештај.

После тога уследиће подношење захтева за покретање прекршајног поступка и против странака и појединаца који су пропустили да поднесу извештаје на општинском нивоу, а потом и против оних који су каснили при достављању извештаја.

Агенција ће о покренутим поступцима по основу неподношења извештаја о трошковима кампање обавестити и јавно тужилаштво, због могућности да у таквим случајевима постоји кривична одговорност. Када је реч о највећим политицким странкама, евиденција Агенције за борб против корупције показује да је СНС, када је реч о градовима, поднела само три извештаја у року, а 20 по истеку рока, ДС је поднела 20 извештаја у року, а три по истеку рока, СПС је поднела 14 извештаја у року, шест по истеку рока, а три извештаја не одговарају прописаним захтевима, коалиција УРС је поднела три извештаја у року, седам по истеку рока, 12 није поднела, а у једном случају извештај не испуњава прописане захтеве.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСПОСОБНИ! СПС-у, ДС-у и ЛДП-у страначки рачуни нон-стоп блокирани а народу обећавају куле и градовe?!

РАЧУН Социјалистичке партије Србије је поново у блокади. Овај пут због дуга од 4.882.729 динара …

Државна безбедност је основала све странке и „патриоте“ у Србији! (видео)

Погледајте изјаву Николе Алексића и Марка Јанковића,који тврде да су све политичке странке у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *