Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

0
(0)

Данашњом одлуком Фијатовог менадмента, запосленима у крагујевачком Фијат Kрајслеру који су,због епидемије ЦОВИД 19, изван производних погона још од средине марта, плаћено одуство продужено, сазнаје наш лист, до 29.маја, односно до понедељка, 1. јуна.

То, међутим, не значи да ће крагујевачки триудбеници у хале Фијатове фабрике у центру Шумадије да се врате почетком наредног месеца.

Највероватније да неће ни тада, а одлуку о томе донеће фабрички, односно менаџмент Фијат Kрајслера у Торину, пошто поновно покретање производних и монтажних трака у Kрагујевцу увелико зависи од ситуације у Фијатовим и добављачим компанијама у Италији, одакле стижу добар део делова и позиција за уградњу у модел „500Л“…Питање је, у ствару, да ли ће и колико Фијатова фабрика у Kрагујевцу у наредним месецима уопште и да ради. Подсетимо да је менаџмент те фабрике недавно од Владе Србије и фабричког Самосталног синдиката тражио и добио сагласност за додатних 80 дана плаћеног одсуства за запослене до краја септембра, пошто је оних 45 законом дозвољених нерадних дана у једној календарској години већ потрошено.

Плаћена одуства у крагујевачком Фијат Kрајслеру продужавају се, тврде у тој компанији, не само због опасности од ширења вируса корона, којег у Шумадији, према званичним подацима, нема већ трећу седмицом заредом, већ пре свега због што је тржиште аутомобила готово “стало” широм Европе, а понајвише у Италији, Шпанији и Француској, које су, поред Бритатаније, у Европи најтеже погођене епидемијом ЦОВИД 19, а у којима се годинама уназад продавао и продаје највећи број новопроизведених “шумадијских фића”.

Повереник Синдиката “Независност” у Фијат Kрајслеру Зоран Станић тврди да, упркос свему, ситуација у крагујевачкој фабрици није драматична, те да додатних 80 нерадних дана неће озбиљније да се одрази на будућност заједничког посла државе Србије и Фијата.

-Ми ионако више не радимо, него што радимо. Тих 80 нерадних дана је затражено зарад евентуалности, због ситуацијена тржиштима, узроковане епидемијом ЦОВИД 19, и извесно неће да буде коришћено у континуитету, већ сукцесивно, што значи да ће радници на плаћено одуство да одлазе кад стане пласман, а да ће у погоне да се враћају кад стигну поруџбине аутомобила од дилера… Остаје нам се са пандемија ЦОВИ Д 19 смири, да се, како се најављује, до краја године заврши спајање Фијат Kрајслера са П СА Пежо Гр упом, након чега можемо да очекујемо нови или још један моделе, који ће да упосли фабрику. Морамо да се навикнемо да начин пословања које компаније у развијеном свету практикују деценијама, па и вековима уназад, истиче Станић.

Из појединиих добављачких компанија које смо ових дан контактирали, поручују да им потребно да се најпре “добро упознају са ситуацијом у Фијат Kрајслеру”, после чега ће доносити одлуке о даљим активностима.

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

A ОД КУМА ФОТЕЉА! Томин син предао Крагујевац куму

5 (2) Томин син и званично више није градоначелник Крагујевца. Мотка – политика Радомир Николић …

ЧЕДО ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА Радници турских пекара, од јануара без плате!

5 (8) Зашто ни једна државна инситуција ни инспекције не реагују на пријаве радника против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend