ПОБУНА ПЕНЗИОНЕРА: Бесплатно у бање иду стално једни те исти

0
(0)

Пензионери у Лесковцу тврде да се само преко веза и протекције код пензионерског удружења долази до бесплатног бањског лечења.

– Сви знамо да се једни исти круг људи врти бо бањским лечилиштима, сви се они међусобно друже по клубовима и у фолклорним друштвима и на екскурзијиама. Ако ниси у њиховом клану – нема бање – тврди Слободанка Јовановић (65) која 14 година пензионерског и 35 година радног стажа.

У Удружењу 13.000 пензионера

У Лесковцу има 30.000 пензионера, 90 одсто са пензијама испод 20.000 динара. У Удружењу пензионера је 13.000 чланова и они месечно издвајају по 20 за чланарину и 250 динара за осигурање.

О наводним неправилностима се годинама прича у Лесковцу. Најновије реакције покренуо је управо завршени конкурс са 1.500 пријава пензионера. Јовановићева је први пут конкурисала за бању и одбијена је уз образложење да нема довољан број бодова.

– Пошто сам близу испод црте, службеница у пензионерском ми је рекла да сачекам јер ће можда неко да умре, покушавајући да ме смири. Повређен ми је понос – прича пензионерка.

Огорчена је и Милева Ђелић (75), која је такође конкурисала први пут за 18 година.

– Мој лекар ме је упозорио да бању добијају само привилеговани и саветовао ме да не гајим лажну наду. Изгледа да је био у праву – прича Ђелићева не кријући разочарење.

Крив је компјутер: Братислав Здравковић

Пензионери бораве о трошку државе у бањама преко Фонда ПИО, па стога председник пензионерског удружења у Лесковцу Братислав Здравковић, који је ушао у трећи четворогодишњи мандант, сву одговорност сваљује на компјутер у лесковачкој филијали тог фонда.

– Ми само прикупљамо документацију и прослеђујемо Фонду ПИО где службеница упише број предмета, а компјутер одради цео посао око слагања података, на основу којих се прави ранг листа. Нико никада у удружењу није некога протежирао – тврди председник Удружења пензинера које у петочлањ конкурсној комисији има три своја члана.

Ранг листа прави се на основу висине пензије, година радног и пензионерског стажа. Иста особа нема право конкурисања пет година од последњег боравка у бањи.

Душан Трајковић (74) каже да годинама испуњава све услове.

– Пет пута сам конкурисао и пет пута одбијан. Прошле године сам био у Сијаринској бањи о свом трошку и тамо сам срео исписника коме је то био 18. пут да иде бесплатно. Па где су ту правила и правда? – пита се овај старац.

 

Милица Ивановић, Блиц

Фото: М. Ивановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (895) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

4.7 (77) Нема ту нимало сукоба интереса наши драги суграђани! Па шта вам је људи, …

Један коментар

  1. tako je isto i ;u Uzicu… moja majka ima 86 godina i 16000 penziju i nikako da stigne na red da ide u banju o trosku PIO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend