Економија

Почело “чешљање” Развојне банке

Београд — НБС је започела контролу бонитета и законитости пословања Развојне банке Војводине, која је у протеклом периоду “у значајној мери користила државну помоћ”.

Уз континуирано праћење финансијског стања и перформанси банака у систему и планиране непосредне контроле, НБС ће додатно интензивирати контролу у банкама у којима је присутан одређени ниво кредитних ризика и у којима структура власништва може да иницира проблеме у контроли рада управних и извршних одбора од стране акционара, саопштава НБС.

Контрола бонитета и законитости пословања банке, како је објашњено, обухвата и контролу правилности извршене класификације потраживања од стране банке и по том основу издвојене посебне резерве за процењене губитке, што посредно утиче на капитал и друге показатеље пословања банке. 

НБС је Привредној банци Београд, Чачанској банци, Комерцијалној банци, ЈУБМЕС и АИК банци, упутила захтев да јој у најкраћем року,најкасније до 31. августа, доставе податке о броју и идентитету свих правних и физичких лица која се налазе иза постојећих кастоди (цастодy) рачуна, као и о њиховом појединацном уцешћу у укупном акционарском капиталу. 

Циљ те провере је да се повећа транспарентност такве врсте удела у банкама. Централна банка је указала и на одговорност свих других учесника у контроли и одржавању стабилности финансијског система, управних и извршних одбора банака и акционара. 

У томе је значајна улога, како је нагласила НБС, и екстерних ревизора који потврдјују да ли финансијски извештаји банке за одредјену годину истинито и објективно приказују финансијско стање, пословни резултат и токове готовине и да ли су урадјени по медјународним рачуноводственим стандардима. 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је поводом контроле пословања банака пре свега Развојне банке Војводине рекао да Влада очекује да нови гувернер са својим сарадницима појача контролу банкарског сектора, да се најпре види у каквом је стању тај сектор, а да се онда заједнички разраде мере које ће ојачати његову стабилност.

“Не бих издвајао било коју банку, посебно пре него што видимо резултате контроле”, рекао је Динкић.

 

Бета, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!