Почело припремно рочиште за Јовањицу 2
фото: МУП Србије

Почело припремно рочиште за Јовањицу 2

У Специјалном суду у Београду почело je припремно рочиште у процесу против окривљених у предмету познатом као “Јовањица 2”, међу којима је и пет припадника БИА и МУП-а.

Рочиште се, у складу са законом, држи без присуства јавности, и на њему се утврђује који ће се докази изводити током суђења, а окривљени се кратко изјашњавају о кривици.

Наставак рочишта планиран је за четвртак, 17. јун.

Након овог рочишта суд ће заказати почетак суђења које ће бити отворено за јавност и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Одлука о спајању два поступка “Јовањица 1” и “Јовањица 2” требало би да буде донета након што се одржи припремно рочиште.

Првооптужени, власник Пољопривредног добра “Јовањица” Предраг Колувија, крајем маја отказао је пуномоћје свим својим браниоцима па му је суд поставио браниоца по службеној дужности.

У процесу “Јовањица 1” првооптужени је такође Колувија, а ту се терети као организатор криминалне групе која је нелегално производила марихуану ради даље продаје.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу за “Јовањицу 2” против Колувије и још осам окривљених, који су били ухапшени у јулу 2020. године у наставку истраге у вези са производњом марихуане на имању “Јовањица”.

Поред Колувије, који се терети као организатор ове групе, оптужени су и А. Т., Б. Р., Р. Б., М. К., С. В., З. Б., М. Т. и С. М..

Колувија је и даље у притвору, С. В. је у бекству, а остали оптужени се бране са слободе.

Предраг Колувија терети се за удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање исправе, док му се за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога суди у поступку који је покренут у новембру 2019. године “Јовањица 1”.

А. Т. оптужен је за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и због кршења Закона о тајности података у продуженом трајању.

Б. Р. терети се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и за неовлашћено држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Р. Б. и М. К. оптужени су за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а С. В. за иста ова дела и за фалсификовање службене исправе.

З. Б. и С. М. терете се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а М. Т. за иста дела и још за посебне случајеве фалсификовања исправе.

Сви осим Колувије бране се са слободе, јер им је притвор укинут 18. септембра.

Полицајци и агенти Безбедносно-информативне и Војнообавештајне агенције оптужени су да су власнику “Јовањице” Колувији, док је узгајао више од тоне марихуане, пружали безбедносну и логистичку подршку тако што су му достављали поверљиве информације из полиције, обезбедили оружје, те фалсификовану документацију о томе да је припадник Војнообавештајне агенције и специјалне полицијске регистарске таблице.

Колувија и још осам окривљених, који су били ухапшени у новембру 2019. године, суђење за нелегалну производњу 1,6 тона марихуане на “Јовањици” почело је у октобру 2020. године.

Колувијина одбрана темељи се на томе да су биљке које је гајио биле искључиво индустријска конопља, она која је у Србији законом дозвољена, а не индијска конопља, познатија као марихуана, како то тврди тужилаштво.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

Нарко-мафија инфлитрирана у државни врх врло плански тежи уништавање државе

Нарко-мафија инфлитрирана у државни врх врло плански тежи уништавање државе

У Србији, за разлику од Аустрије, нико не сноси одговорност због афера и скандала, и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *