Подгорица у невољи

0
(0)

Влада Црне Горе ће морати да плати дуг алуминијумског комбината, којим газдује заједно са Олегом Дерипаском. Прва транша 22, укупан дуг чак 131 милион евра. Држави прети финансијски колапс.

Министар економије Црне Горе Владимир Каварић изјавио је данас да ће влада највероватније морати да преузме 22 милиона евра дуга Комбината алуминијума Подгорица (КАП) код Дојче банке.

Каварић је подгоричкој телевизији Вијести казао да постоји ризик активирања укупних гаранција државе издатих КАП-у што би, како је истакао, „довело до финансијског колапса система“.

„Сада је реално да ће држава морати да преузме дуг код Дојче банке“, казао је црногорски министар економије наглашавајући да би по аутоматизму наплату свог дуга у износу од 109 милиона евра могла да траже и преостала два кредитора. Обавезе КАП-а према Дојче банци доспевају у фебруару. 

Каварић је казао да би активирање укупних гаранција државе датих КАП-у, вредних 131 милион евра, изазвало финансијски колапс система и натерало владу на додатна задужења јер тог новца нема у буџету и депозитима.

КАП-ом газдују Влада Црне Горе и компанија коју контролише руски милијардер Олег Дерипаска. Влада и Централноевропска алуминијумска компанија (ЦЕАЦ) имају по трећину власништва у фабрици алуминијума.

Раније је из владе објашњено да су јој приоритети у случају КАП-а преговори с кредиторима о одлагању обавеза и преговори са стратешким партнером о преузимању дела или укупних дугова државе.

Уговор са три банке је такав да ако један кредитор активира гаранцију, то по аутоматизму значи да наплату свог дуга могу тражити и преостала два кредитора.

Обавезе према Дојче банци од 22 милиона евра доспевају у фебруару, у априлу према мађарској ОТП банци, а према главном кредитору, руској ВТБ банци, 2014. године.

Црногорски јавни дуг удсвостручен је у последње две године и за ову годину пројективан је на око 47 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Активирање државних гаранција утицало би на повећање јавног дуга државе.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Додик: Центри за `сузбијање руског утицаја` постоје у Сарајеву, Подгорици, Тирани и Београду

0 (0) РЕПУБЛИКА Српска је у сваком облику држава. Немамо само столицу у Уједињеним нацијама, …

У Подгорици оборен рекорд: Више од 20.000 људи на литији (видео, фото)

5 (1) Саборни храм Христовог васкрсења је препун, а испред њега почетак молитвеног хода чека …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *