„Подстицање потрошње оборило БДП“

0
(0)

Београд — Члан Фискалног савета Владимир Вучковић оценио је да је покушај да се потрошњом подстакне привредни раст довео до неуспеха .

Он каже да се нада да „нећемо имати идеје да потрошњом треба подстицати раст. Ми за то простор немамо. Ова година је набољи пример да експанзивна јавна потрошња не даје резултате“.

Вучковић је прецизирао да „експеримент уживо“ експанзивне јавне потрошње уместо раста довео до пада бруто домаћег производа (БДП) од два одсто, као и раста инфлације и текућег дефицита. 

„Имаћемо инфлацију од 13 до 14 одсто у овој години, текући дефицит расте и биће двоцифрен“, рекао је он и истакао да сви макроекономски показатељи говоре да је подстицања раста преко дефицита довело од неуспеха. 

Вучковић је напоменуо да Фискални савет у анализама полази од тога да јавне финансије у Србији нису у добром стању, али је истакао да је добро што Влада Србије планира да смањи дефицит. 

“ Влада иде на прилично оштру фискалну консолидацију. Циљани дефицит у 2013. години биће смањен на 3,6 одсто БДП, што је око 132 милијаде динара, а на нивоу Републике око 122 милијарде“, рекао је он и истакао да је то „доста замашан заокрет и доста високо смањење дефицита“. 

Подсетио је да је битно да се Фискалном стратегијом предвиђа да се једнако као у наредној години пооштри резање и у 2013. и 2014. години, да би коначно 2015. Србија имала равнотежу у буџету. 

„То су планови и питање је да ли ће се остварити пошто немамо добро искуство из претходних година“, рекао је члан Фискалног савета.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТО, спољно-трговински дефицит ти је 6,3 милијарде евра, ајде не сери више!

5 (6) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објавио је на инстаграм налогу „Будућност Србије АВ“, још …

Јавни дуг Србије на крају маја 26,79 милијарди евра, 57,2 одсто БДП-а

5 (3) Београд — Јавни дуг Србије износио је на крају маја 26,79 милијарди евра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *