fbpx

Појео вук магарца

0
(0)

У петак би требало да буду разјашњене све околности инцидента на ауто-путу Београд – Ниш када је службено возило начелника Управе саобраћајне полиције МУП генерала Драгише Симића неколико пута исекло колону председника Србије Томислава Николића – сазнају „Новости“. Кривична пријава још није поднета.

Интересантно је да још нема ни извештаја Управе за обезбеђење личности и објеката, чији припадници обезбеђују председника Николића, али ни Управе саобраћајне полиције, о томе шта се десило на ауто-путу.

Досадашња истрага је, међутим, утврдила да генерал Симић није био за воланом џипа, али због затамњених стакала не зна се ко је друга особа у возилу. Како сазнајемо, снимак са сигурносне камере са наплатне рампе Бубањ потоку приказује мушкарца црне косе како узима картицу.

ПРОЦЕНА ОБЕЗБЕЂЕЊА 

– У случају инцидента на колону председника Николића, обезбеђење је највероватније проценило да не треба да употреби најригорозније мере, што је, нема сумње, носило одређени ризик по штићену особу. То што се испоставило да је уљез на путу било полицијско возило, чији возач и сувозач су, наводно, покушали да се нашале са колегама из ескорта, никако не би оправдало председниково обезбеђење да се било шта лоше догодило – закључује наш извор.

Од резултата анализе базних станица оператера мобилне телефоније зависи и даљи ток истраге, односно да се отклони сумња да ли је генерал Симић или неко други био на сувозачком месту.

Његов службени возач Саша Пејић, како сазнајемо, признао је да је он у критично време био на ауто-путу, али је одбацио тврдње да је угрозио колону председника Србије. Тврдио је да инцидента није било, као и да није знао ко је у возилу са пратњом. Сасвим друго виђење инцидента, међутим, имају припадници обезбеђења председника Николића.

Драма на ауто-путу догодила се у прошли петак увече када се џип устремио на колону возила у којој је био шеф државе. Надомак искључења код Врчина, обезбеђење је приметило возило које се великом брзином приближавало ескорту. Упозоравали су га светлосним и звучним сигналима. Морали су кроз прозор да му машу и знаком „стоп“, али бахати возач не само да није смањивао брзину већ је покушао да се убаци између аутомобила који су ишли испред председниковог „мерцедеса“.

Тај свој маневар уљез је покушао још у неколико наврата и онда је обезбеђење морало да реагује. У једном моменту чак су репетирали оружје!

Док полиција настоји да утврди ко је тачно био за воланом полицијског џипа, који је у више наврата покушао да пресече председничку колону, стручњаци за безбедност особа које се штите у покрету, кажу да је могуће да неко на отвореном путу покуша да угрози колону која се обезбеђује, али да је то могуће само једном.

– Обезбеђење било које штићене особе ни по коју цену не би смело да дозволи да неко, на било који начин, покуша по други или трећи пут да пресече колону која се обезбеђује. У таквим случајевима, прописане процедуре су јасне – каже за „Новости“ један од високих официра „Кобри“ који је дуго био у пратњи високих државних и војних функционера, и објашњава:

* Уљез, већ по ознакама на возилима из пратње види да је реч о штићеној колони и због тога треба да избегава сваки близак сусрет.

* Возила испред се склањају у страну, а није дозвољено да неко без дозволе претиче председнички ескорт.

* Ако је уљез већ упозорен да не угрожава колону, онда му се не пружа прилика да по други пут покуша да је пресече.

* У случају да то покуша, обезбеђење без упозорења треба да га изгура са пута ако се тиме не угрожава безбедност штићене особе.

* Ако је то немогуће или ризично по штићену особу и по обезбеђење, онда се дејствује оружјем док се напад не одбије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ – БРИСЕЛ СЕ СПРДА СА СРБИЈОМ: Неће у ЕУ ни 2025, пукла брука у Београду!

0 (0) Бечки “Пресе” објавио стратегију Европске уније о проширењу у којој се наводи да …

Србија пре 2030. године неће ући у ЕУ

0 (0) Председник Србије Александар Вучић састао се са европским комесаром за суседску политику и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *