fbpx

Политико: Ангела Меркел није спасилац Европе, већ њен гробар

0
(0)

Немачка канцеларка Ангела Меркел није спасилац Европе, већ њен гробар, оцењује портал Политико.

„Чак и ако Меркелова успе да победи у Берлину и Бриселу, рат због њене миграционе политике биће настављен, као и битка за њену политичку будућност“, наводи се у тексту, преноси Б92.

Питање миграција постало је судбоносно, од којег зависи будућност ЕУ, а најновија мигрантска криза претворила се у драматичну политичку кризу Европске уније и представља велики изазов за њену политичку и економску безбедност, па и одрживост.

Од 2015. године захваљујући политици отворених врата у Европу је стигло, према службеним статистикама, више од милиона и по миграната. Неслужбени и реалнији број много је већи и достиже два милиона.

Због тога и други, не само медији наклоњени десници, сада тврде да је једина ствар коју је Меркелова за 13 година колико је канцерал Немачке, Европи оставила само непријатељство и анимозитет.

Решење питања мигрантске кризе још увек се не назире. Политико наводи и ситуацију из 2015. године када је Мађарска поставила жичану ограду на својој граници, како би спречила је улазак мигранта у земљу и интервенцију Меркелове, која је кризу решила отварањем својих граница избеглицама.

Немачка канцеларка тада је рачунала на солидарност земаља Европске уније, да ће да буду део те приче и да прихвате део миграната. Али те солидарности није било, а нема је ни данас. Како се наводи, Немачка нуди помоћ, а Европа изричито каже не.

Због благе мигранте политике, Меркел губи поверење у својој земљи и навлачи анимозитет Немаца. Са друге стране, јача десничарска струја у Немачкој, која на прави начин користи мигрантску кризу слањем чврстих антимигранских порука, пише Политико.

Од јуна на Средоземљу је поново настала мигрантсак криза, која је изазвала сукоб између Италије и Малте, које одбијају да прихвате мигранте с афричког континента.

После реаговање Европске уније и Уједињених нација, уточиште мигрантима пружила је Шпанија.

Сви састанци последњих месеци то доказују, па је време да Меркелова буде коначно заустављена, уместо да Европу гура у поделе и пропаст, поруке су једног броја европских у светских медија.

Истовремено, аустријски канцелар Себастијан Курц предводи коалицију која уз Аустрију окупља земље Вишеградске групе: Мађарску, Чешку, Пољску и Словачку, те Италију, али и део немачке владајуће коалиције.

Антимигрантске партије освојиле су места у парламентима или постале дио владајућих коалиција у Грчкој, Данској, Финској, Словачкој, Бугарској, Литванији, Немачкој, Аустрији и Италији, а у Мађарској и Пољској припадници тих политика су премијери.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од средине јуна на границама враћање на нормалу

5 (2) „Аустрија, Чешка, Словачка и Мађарска планирају усаглашено заједничко отварање граница средином јуна“, саопштио …

Зауставили 91 мигранта: Све више посла за зворничку полицију због прелазака илегалаца из Србије

0 (0) Радећи на сузбијању илегалних миграција преко територије Босне и Херцеговине, припадници Јединице граничне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *