Пољска тражи од Немачке 850 милијарди долара одштете за Други светски рат

Пољска тражи од Немачке 850 милијарди долара одштете за Други светски рат

* Аркадиуш МАЛАРЧУК за Der Spiegel: „Немци су систематски и масовно убијали Пољаке да би довели у питање наш демографски потенцијал. Окупациона политика нациста била је посебно усмерена на уништење наше елите, а то су губити који се не мгоу надокнадити ни кроз генерације. Исплата репарација само ће донекле поправити ситуацију“

__________________________________________________________________________

ПОЉСКЕ власти траже да им Немачка исплати 850 милијарди долара репарација за Други светски рат.

Ово је открио пољский посланика Аркадиуш Муларчук. У интервјуу немачком листу Der Spiegel прво је нагласио да је за званичну Варшаву „питање репарација одтоврено од 1947-ме“ када су пољске власти штету од Мемачке агресије и о купације процењивале на 48,8 милијарди (ондашњих) долара.

Нагласио је да је та сума равна данашњих $850 милијарди које Варшава тражи. Са своје стране додао да у одштетну цуму треба урачунати и последице губитака Пољске у становништву и материјалним добрима:

„Немци су систематски и масовно убијали Пољаке да би довели у питање наш демографски потенцијал. Окупациона политика нациста била је посебно усмерена на уништење наше елите, а то су губити који се не мгоу надокнадити ни кроз генерације. Исплата репарација само ће донекле поправити ситуацију“.

Маларчук је посебно нагласио да његова земља није заборавила злочине „предака данашњих Немаца“. Додао је да је за немачком окупацијом уследила „совјетска окупација“, па наставио:

„Пољско-немачки односи могу се побољшати уколико Берлин коначно плати ратну одштету“.

Сума коју тражи Варшава (850 милијарди долара) двоструко је већа од годишњег буџета Немачке. Зато је маларчук предложио да буде исплаћивана у наредних 50 или чак 100 година.

„Добра страна плаћања деценијама је и у томе што ће немачке генерацвије подсећати да ће их сличне агресије скупо коштати. Ако покушају поново“.

Маларчук је један од Пољака који траже и од Москве репарације за Други светски рат.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова указала је на контрадикторне акције Немачке на …

Меркел: Неће бити обавезне вакцинације у Немачкој

Меркел: Неће бити обавезне вакцинације у Немачкој

Немачка нема “намеру” да уведе обавезну вакцинацију против ковида-19, укључујући за здравствене раднике, рекла је …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *