Пооштравају се критеријуми – тешко до регистрације аутомобила са моторима еуро 3 и 4

Пооштравају се критеријуми – тешко до регистрације аутомобила са моторима еуро 3 и 4

5
(4)

Возила која су увезена у Србију после 1. марта 2014. мораће на техничком прегледу, од јула ове године, да испуне знатно строже услове који се односе на емисију издувних гасова, од оних која су први пут регистрована у нашој земљи пре тог датума.

Ово предвиђају нове одредбе Правилника о подели моторних и прикључних возила. Тај акт је ступио на снагу 5. јула 2018. године, али је примена прописа који се односе на мерење издувних гасова одложена до 5. јула ове године, пишу Новости.
Неки стручњаци сматрају да ће најтеже технички преглед проћи старија возила са „еуро 3“ и „еуро 4“ стандардом. Други истичу да се не може правити таква генерализација, већ да ће највећи проблем имати аутомобили који су прешли више стотина километара, као и они који нису одржавани.

Сви се слажу у једном, нови прописи су нелогични, јер категоризација није направљена према еуро стандарду или години производње, већ према датуму регистрације.

Подразумева се да возило мора да задовољи техничку исправност и критеријуме предвиђене у тренутку његове производње. Међутим, од јула ће за власнике два иста аутомобила да важе различити прописи, односно строже услове мораће да испуни онај који је регистрован после марта 2014. године.

Тако је, на пример, за возила регистрована пре овог датума дозвољена граница угљен-моноксида при обртају мотора у празном ходу 4,5 одсто, а за оне после тог датума је 0,3 процента. Пристижу пријаве

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић истиче да ови нормативи нису у складу са правом, јер ће се ретроактивно примењивати.

Пропис треба, како каже, да важи од тренутка када је донет и грађани морају да знају каква су нова правила игре. Они који су куповали аутмобиле од 1. марта 2014. до 5. јула 2018. са тим нису могли да буду упознати, а ретко ко зна и сада да ће почети његова примена.

„Границе које су постављене новим прописом за мерење емисије издувних гасова, возила са „еуро 3“ и „еуро 4″ стандардом тешко ће моћи да прескоче“, истиче професор Вујанић за „Новости“.

„Аутомобили треба да задовоље техничку исправност и критеријуме према којима су произведени и продати, а не могу се прописивати строжи услови од тих. Али има много оних који не испуњавају ни те фабрички предвиђене услове, јер неће да одржавају своје возило“

Ако је мотор исправан, онда на квалитет издувних гасова знатно утичу катализатор и ГПФ филтер код „бензинаца“ и ДПФ филтер код „дизелаша“ (филтери за пречишћавање чађи).

Међутим, ови делови нису били обавезни од почетка производње возила са „еуро 3“ и „еуро 4“ стандардом, тако да их неки немају, док их сви са нормом „еуро 5“ и „еуро 6“ имају.

Многи власници су скидали катализаторе и филтере, или су возило купили без тих делова, а у таквом стању неће моћи да прођу технички преглед када ступе на снагу нови прописи. Њихова уградња ће, како истиче професор, бити удар на џеп власника.

„Важно је одржавање аутомобила, редовно чишћење катализатора и филтера“, објашњава Вујанић.

„Али, многи скину ДПФ филтер када не ради добро. Зависно од модела његова цена је од 500 до 800 евра плус уградња. За ауто који вреди око 2.000 евра, власника ће коштати више од 1.000 евра да стави филтер“

Професор поставља и питање како ће нове критеријуме да задовоље олдтајмери. Он истиче и да се залаже за то да грађани користе новије аутомобиле, али и да њихова цена не буде толико висока.

Александра Николић, директор техничког прегледа у једном од највећих ауто-центара у Србији, сматра да је основни проблем нових прописа што категоризација није направљена према еуро стандарду и години производње, већ према датуму када је возило први пут регистровано у Србији.

„Аутомобили који су регистровани после 1. марта 2014. мораће да испуне више него дупло строже нормативе који се односе на емисију издувних гасова, од оних који су увезени пре тог датума“, објашњава Николићева.

„Приликом мерења „димности“ код дизелша, граница за она регистрована пре марта 2014, у зависности од њихове снаге, износи од 2,44 до 3,22 мерне јединице, а за аутомобиле увезене после тог датума, тај ниво је 1,5 мерних јединица“

Она, као и професор Вујанић, сматра да ће нове критиријуме тешко моћи да задовоље старија возила, са „еуро 3“ и „еуро 4“ стандардом. Остали наши саговорници истичу да се не може правити таква генерализација. Слободан Валдевит, из Националне асоцијације техничких прегледа, каже да није кључно годиште аутомобила већ амортизација:

„Код нивоа емисије издувних гасова, суштина је у пређеној километражи, а не да ли је возило старије или млађе. Има нових возила која су прешла 200.000 километара, а има и старих која су мало вожена“

Бранислав Грковић, портпарол сајта „Половни аутомобили“, оцењује да је нови пропис нелогичан и истиче да није поштено да у ситуацији када два возача имају идентично возило, један мора да прође строже услове на техничком прегледу само због тренутка регистрације. Он сматра да ће највише бити погођени власници који нису одржавали своје аутомобиле.

„Има возила која су прешла већу километражу па су у изванредном стању, а има и оних са мање пређених километара која су механички лошија зато што нису одржавана“, тврди Грковић.

Парадокс

Александра Николић наводи пример да је Агенција за безбедност саобраћаја недавно издала уверење за увоз аутомобила из 2007. године, са „еуро 4“ стандардом.

„У том документу је забележен његов ниво емисије издувних гасова и јасно је да тај аутомобил неће моћи да задовољи критеријуме који ће важити од јула“, истиче Николићева.

„Исто то возило, које је прошло Агенцију и технички, од половине ове године третираће се као неисправно“

Увозници диктирају прописе?

„За примену нових прописа који се односе на емисију издувних гаосова, чија примена треба да почне од јула ове године, највише су заинтересовани увозници аутомобила и они врше притисак“, сматра професор Милан Вујанић.

„Њима је циљ да не могу да се региструју возила са „еуро 3“ и „еуро 4“ стандардом, да се из игре избаци велика количина возила, и да онда мора да се купује „еуро 5“ и „еуро 6“

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Регистрација трактора и мопеда сваке године

Регистрација трактора и мопеда сваке године

0 (0) Од 3. априла престаје да важи трајна регистрација за мопеде и тракторе. Након …

Рок за пререгистрацију оружја продужен годину дана

Рок за пререгистрацију оружја продужен годину дана

0 (0) Предвиђени рок за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе, 5. март …

Један коментар

  1. A čime da kupimo euro 5 i 6? Biće manje registracija i manje znanje imanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend