Друштво

Србија: Нова правила за регистрацију возила

Возаче у Србији од 5. јула очекују нова правила за регистрацију возила, јер почиње пуна примена правилника из 2018. о прикључним моторним возилима и техничким условима за моторна возила у саобраћају, по којем аутомобили на техничком прегледу морају да испуне одређене критеријуме за емисију штетних гасова.

Уколико аутомобили због преправки додатно загађују ваздух, неће проћи технички преглед, и мораће да поседују катализаторе и ДПФ филтере.

Приликом техничког прегледа код возила са дизел мотором биће провераван садржај чађи у издувним гасовима, док код бензинских мотора пажња ће се посветити садржају угљен-моноксида. Уколико возило има неисправне катализаторе и ДПФ филтере, неће моћи да буде регистровано, пишу Новости.
Према Правилнику о подели моторних и прикључних возила и техничкој исправности, строжи стандарди важиће за сва возила која су у Србији први пут регистрована после 1. марта 2014. у односу на она регистрована пре овог датума.

Тако бензински мотори, први пут регистровани до овог датума, морају имати мање од 4,5 одсто угљен-моноксида, при броју обртаја на празном ходу мотора. Возила која су први пут регистрована после 1. марта 2014. године морају имати мање од 3,5 одсто угљен-моноксида.

У Србију се годишње увезе и до 150.000 половних аутомобила. Не постоје прецизни подаци, али се отприлике око 2.300.000 возила годишње региструје, а њихова просечна старост је око 15-16 година.

Спутник

Покажи више

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!