fbpx

Поплаве прете Прокупљу, Зајечару, Дољевцу и Житорађи

0
(0)

Због наглог топљења снега од јуче расте водостај на појединим рекама у Србији, а забележене су и мање поплаве у појединим деловима земље.

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације МУП Живко Бабовић изјавио је да је због опасности од поплава на територији Житорађе, Дољевца, Прокупља и Зајечара јуче проглашена ванредна ситуација.

Бабовић је најавио да ће данас бити одржана и седница Републичког штаба за ванредне ситуације на којој ће бити разматрана актуелна ситуација и дата задужења свима који у случају већег изливања река могу учествовати у активностима заштите и спасавања на простору Србије.

Према његовима речима, имајући у виду најављену временску прогнозу у наредном периоду очекује се додатно топљење снега што ће довести до пораста водостаја на рекама.

– Надамо се да ће то бити под контролом. Срећа је што је земља сува, тако да ће моћи да апсорбује одређену количину воде, како она не би испливала на површину – навео је Бабовић.

Такође, како је навео, Сектор за ванредне ситуације ставио је у приправност све своје снаге које ће, уколико буде било потребно, одмах реаговати, а у Зајечар је већ упућен тим за спасавање на води који је стављен на располагање локалном штабу за ванредне ситуације и који ће пружити помоћ.

ИСПУШТЕНА ВОДА ИЗ ГРЛИШКОГ ЈЕЗЕРА

– ОКО 5. 000 врећа са песком се поставља на најкритичнијим тачкама. Из Грлишког језера је испуштено више од два милиона кубика воде и спремно је за прихват отопљеног снега и бујичних вода из подтупижничког подручја – каже Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.
Готово у самом центру Прокупља, јуче се делимично обрушила и кућа у којој је у том моменту била старица, али срећом није повређена. Оштећена су само два аутомобила која су била паркирана на улици, један је затрпан грађевинским материјалом а други оштећен.

У моменту када је клизиште прорадило и кућа почела да се урушава, старица је завапила за помоћ, а комшије су дотрчале и извукле је на сигурно.

– Чуо сам запомагање комшинице која има 75 година, притрчали смо и извукли је из куће која је почела да се руши услед померања тла. Потом је попустио и потпорни зид ка улици – прича један од комшија.

У Прокупљу је поплављено и непланско ромско насеље Губа, одакле је евакуисано око 40 становника, а за њих су се побринули Центар за социјални рад и Црвени крст. Смештени су у „Соколани“ где су им обезбеђени душеци, храна, лекарска нега. По речима Александра Симоновића, председника општине и штаба за ванредне ситуације, река Топлица је у Прокупљу јуче око 13 сати достигла висину од 230 центиметара, 60 центиметара више од нивоа редовне одбране, па је јуче проглашено и ванредно стање.

– Сваке године током отапања снега долази до поплава у овом ромском насељу, где се Стражавачка река улива у Топлицу – објашњава Симоновић. – Све екипе јавних предузећа, установа, али и добровољци, током јучерашњег дана били су на терену у покушају да обуздају корито реке Топлице. Рађено је на ојачавању постојећег бедема.

Симоновић је истакао да ће у наредним данима сигурно бити отежано водоснабдевање јер су бунари код такозваног грчког млина, одакле се водом снабдева центар града, поплављени. Тренутно се вода обезбеђује из акумулације Бресница. Цистерне са пијаћом водом спремне су за евентуалне потребе грађана.

И Градско веће Зајечара прогласило је ванредну ситуацију у том месту због опасности од поплава, потврдио нам је Бошко Ничић, градоначелник.

– Делови села Вратарница су већ под водом – каже Ничић. – Међутим, права опасност нам тек стиже Тимоком из правца Књажевца, одакле наилази поплавни талас висине око два метра.

По Ничићевим речима, муљ је прекрио Попову плажу:

– Припремамо се за долазак огромне количине воде и муља, која прети да погоди наше приградско насеље Вишњар.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драгољуб Бакић: Лоша и неодржавана инфраструктура у Београду главни узрок поплава

0 (0) Архитекта Драгољуб Бакић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да је лоша …

Којих бре 5% привредног раста? Ако ове године после поплава пређе 2% ногом у дупе!

1 (1) Вучић је рекао да инвестициони циклус вредности до 10 милијарди евра има за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *