fbpx

Поплаве угрожавају „небрањене“ делове земље, снег се и даље топи

0
(0)

„Поплаве у овом тренутку не угрожавају људске животе и материјална добра, осим у небрањеним деловима, као што је у Ђунису код железничке станице, у околини Ћићевца и Прокупља“, изјавио је данас помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић.

– Тренутно немамо критичне тачке где су угрожени људски животи и материјална добра, осим у небрањеном делу, као што је у Ђунису код железничке станице, у околини Ћићевца, Прокупља и углавном се ради о објектима у небрањеном делу, доста поплављене су оранице, то је део који се не штити – рекао је Николић за Тањуг.

Нема већих потешкоћа, каже Николић, осим што људи зову спорадично, због подземних вода, или слично, да се црпи вода из њихових објеката.

Он се нада да тога неће бити, али упозорава да још увек има доста снега на нашим планинама, нарочито на Старој планини, Копаонику…

– Видећемо како ће топити ових дана, а у нижим пределима снега практично више и нема, што је добро, нити има најава великих падавина. Сачекаћемо да се снег отопи, да не буде неких изненађења, па ћемо деловати где буде потребно, а за сада немамо најава локалитета где би то могло да буде – каже Николић.

Прате се Јужна, Западна, Велика Морава, прецизира Николић и додаје да је водостај Јужне Мораве претходна два дана падао, али да сада поново расте и да је тренутно „негде на граници“ ванредне одбране од поплава.

– Такође и Западна Морава. Остали делови могу да буду угрожени само ако се нагло отопи снег и направи велику количину воде и да се она са планина спусти у потоцима и мањим рекама. Сава и Дунав су за сада немају велики пораст, нити угрожавају било шта – каже Николић.

Ипак, како указује, карактеристично за Саву и Дунав јесте да је Сектор добио информацију од стручњака да су залихе снега на Алпима доста велике, приближне онима из 2006. године и да се у априлу – мају може очекивати доток веће воде, али то, како каже, зависи од брзине отапања тог снега.

– То може да прође сасвим нормално, али и о томе причамо на Републичком штабу, наравно да ће припрема код нас бити у сарадњи са свим земљама у Дунавском сливу. Акумулација ће се празнити ако буде потребно, добро је да доста добро функционише систем код нас у земљи, не реади се само о Сектору за ванредне ситуације, већ о свим институцијама у Србији, заједно са локалним самоуправама – наглашава Николић.

– Заиста на срећу грађана – како тврди, сада се много озбиљније приступа поплавама и осталим проблемима које имамо.

Вестионлине,Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драгољуб Бакић: Лоша и неодржавана инфраструктура у Београду главни узрок поплава

0 (0) Архитекта Драгољуб Бакић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да је лоша …

Којих бре 5% привредног раста? Ако ове године после поплава пређе 2% ногом у дупе!

1 (1) Вучић је рекао да инвестициони циклус вредности до 10 милијарди евра има за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *