fbpx

Поред пада вредности евра Европску унију тресе и дефлација

0
(0)

Брисел — Све ниже цене енергената изазвале су пад потрошачких цена у Европској унији на годишњем нивоу, први пут од 2009, показују званични подаци објављени данас.

Овакав развој догађаја ће по свој прилици учврстити тржишна очекивања да ће Европска централна банка ускоро интервенисати агресивним стимулативним мерама ради борбе против дефлације.

Статистичка агенција Еуростат је дала грубу процену да су малопродајне цене у еврозони у децембру 2014. године пале за 0,2 одсто у односу на децембар 2013.

Пад је већи од очекиваног, јер су тржишта предвиђала смањење од 0,1 одсто. Главни разлог пада стопе инфлације јесте нагли пад цена нафте, што се највише види кад возачи оду на пумпу да купе гориво.

Многи на тржишту предвиђају да ће Европска централна банка подржати програм куповина обвезница иза којих стоје европске владе, на линији оног што су претходних година радиле друге централне банке у свету, попут америчких Федералних резерви и Банке Енглеске.

Оваква очекивања снажно су се одразила на евро, који је додатно ослабио, и достигао нови рекордно ниску износ у последњих девет година – сада се за један евро тражи 1,1848 долара.

Председник Европске централне банке Марио Драги недавно је указао да би нешто ускоро могло бити објављено ради хватања у коштац с притиском на смањење цена у еврозони.

Следећи састанак Европске централне банке заказан је за 22. јануар.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм…

5 (4) ТРЕНД да нам европски парламентарци у писмима држе лекције и оптужују власт за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *