Пореска управа: Порески приходи буџета у 2014. биће мањи него што је утврђено

0
(0)

Директор Пореске управе Србије Иван Симич данас је упозорио да ће порески приходи буџета у 2014. години бити мањи него што је утврђено буџетом.

– Био сам изненађен што Министарство финансија није консултовало Пореску управу при изради буџета и процене наплате пореза у идућој години – рекао је Симич на годишњој конференцији за новинаре.

Он је навео да је за 11 месеци ове године наплата пореза била боља него претходних година, али мања него што је било планирано овогодишњим буџет који је, такође, прављен без договора с Пореском управом.

Разлози мање од планиране наплате пореза су, како је истакао, пад промета у трговни на мало, као и реално смањење плата и зарада. По подацима статистике, за 10 месеци ове године промет је пао за 6,4 одсто, а плате за 2,5 одсто, док су пензије исплаћене у првом полугодишту биле мање за 5,7 одсто.

Симић је казао да је наплата пореских прихода буџета за 11 месеци ове године износила је 623,6 милијарди динара, док је укупна наплата пореза и доприноса била око 1.178 милијарди динара.

Укупна порески дуг на крају септембра износио је 601,4 милијарде динара, од чега је ненаплативо 405,9 милијарди. Око 400.000 пореских обвезника ушло је у репрограм пореског дуга, а њих 129.000 је због неиспуњавања обавеза изашло из репрограма.

Циљ пореске управе је, према речима Симичха, да од 1. јула 2014. године сва плаћања пореских обавеза буду електонска и да то буде једна од најбољих пореских служби у Европи.

Чланови Савета директора Пореске управе Милан Кнежевић, Зоран Дракулић и Мирољуб Лабус, истакли су да боља наплата пореза није могућа без сарадње других дружавних органа у борби против сиве економије и црног тржишта.

Кнежевић је казао да су привредници изгубили поверење у државу јер се не предузимају мере ни у случајевима кад је очигледно да се ради о нелегалном пословању.

– Јаловост система у борби против сиве економије је намерно изрежирана како не би било одговорних – оценио је Кнежевић.

Лабус је казао да са садашњом стопом незапослености од 25 одсто и високим пореским оптерећењем привреде није могуће очекивати да ће у идућој години бити боља наплата пореза.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Брнабићка и даље крију колико су народних пара потрошили приликом набавке респиратора

5 (3) Ни четири месеца од укидања ванредног стања, председник Србије Александар Вучић није испунио …

Напредна лоповска банда бесомучно пљачка Србију и све њене грађање, јавни дуг прешао 26,8 милијарди евра

4.2 (5) У односу на јул 2012, када је Српска напредна странка (СНС) преузела управљање …

2 Коментара

  1. pentagram samo sljasti…eee kukala nam majka

  2. Не могу да верујем да шљашти петокрака. Лепо ја кажем да је овде титоизам. Ништа се није променило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend