Порез на имовину стиже на кућне адресе

0
(0)

Решење о утврђеном порезу на имовину у Београду је почело да се доставља на кућне адресе обвезника, пише портал Kаматица.

У Петровцу на Млави достава почиње од ове недеље, док ће Топола и Параћин пореска решења на кућне адресе почети да шаљу после празника. У Петровцу на Млави, Тополи и Параћину кажу да су цене идентичне као и прошле године, и да ништа нису мењали. У Секретаријату за јавне приходе града Београда потврђују за Kаматицу да су се цене за претходну годину мењале од један до два процента при чему мањи раст цена имају станови и гараже, јер у промету непокретности има доста нових објеката. Цене за пословни простор и куће за становање имају тенденцију благог пада.

„Наплата годишњег пореза на имовину за први квартал 2019. године у односу на исти период 2018. године бележи раст од око 10 процената, што је резултат активности секретаријата за јавне приходе на повећању обухвата и ажурирању база пореза на имовину и континуираног предузимања мера наплате“, кажу у београдском секретаријату за јавне финансије.

На ажурирању базе података пореза на имовину у претходној години радило се у целој Србији. У 44 општине, кроз пројекат швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ било је ангажовано 325 пописивача који су ишли од врата до врата и проверавали да ли се стварно стање некретнина на терену слаже са оним које грађани плаћају у пореској пријави.

У Тополи су средином 2018 године повећали наплату пореза на имовину за 10 милиона динара, а у овој години очекују повећање од још 10 процената. У Власотинцу у базу података о некретнинама нису унели још све промене које су пописали на терену, али већ сада очекују да то повећање буде између 15 и 25 процената.

У претходних шест месеци у Ћуприји је радило шест пописивача који су повећали површину која се сада опорезује за око 23 процента у 2018 години, у односу на претходну. Повећан је и износ пореског задужења, са 80 на 99 милиона динара, као и наплата за 25 одсто. У Врању је радило 16 пописивача који су обишли 16 месних заједница. Поднете су 5.840 нових пореских пријава, а укупна новоуписана квадратура је 426.850 метара квадратних.

У Сјеници је шест пописивача повећало обухват наплате пореза на имовину за 24 процента, док је финансијско повећање преко 20 одсто.

„Највећи проценат нових квадрата који су уписани и који ће се од сада опорезивати су заправо надоградње. Односно, у великом броју општина смо приметили да су грађани имали куће од 100 или 150 квадрата, а порез плаћали на 50. Проблем код наплате пореза на имовину је и тај што је до сада стално постојао неки репрограм за оне који нису редовно плаћали. Тако да, неплатише заправо никада нису биле кажњене. Ми радимо и на томе да се та лоша пракса, кроз законску регулативу, измени“, каже Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Пет најбољих општина у Србији, које су највише повећале обухват пореза на имовину, почетком јуна поделиће бесповратних милион франака, поклон владе Швајцарске.

Данас Онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

Финансијер СНС-а и дилер оружја оштетио Заставу за 3,5 милиона €

5 (4) Послови повезани с трговцем оружјем Слободаном Тешићем поново су под лупом јавности, овог …

3 Коментара

  1. Лопови, ударате порез на имовину а требало би да ударате порез само на приход од имовине. Даће Бог да се ви и ваши најмилији распадате.

  2. Зар је битно

    Порез није ништа друго него пљачка од стране државе.Али , њима то није довољно.Зато су ту и акцизе , таксе , царине…

  3. Za legalizaciju traže reket

    A porez ubiru na napostojeću tržišnu vrednost. Dakle, odbijaju da legalizuju dok se ne plati reket, stopirali prodaju istih, ali zato porez deru na tržišnu vrednost nelegalizovanih nepokretnosti, kojoj sami odriču pravo prometa. Država tako čini čak 3 krivična dela u jednoj istoj nepokretnosti. Bože vidiš, pa presudi lopovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend