ПОРЕЗ ЗА БУДАЛЕ! Ускоро ћемо плаћати улазак у ЕУ

0
(0)

Београд – Са увођењем будућег европског механизма за регистровање страних посетилаца (ЕТИАС), улазак у земље чланице Шенген зоне почеће да се наплаћује, како би донео између 500 милиона и две милијарде евра прихода годишње, наводи портал ЕурАцтив.фр.

На подстицај Француске и Немачке, Европска комисија се спрема да уведе механизам обавезног регистровања, инспирисан америчким системом ЕСТА, а он ће се односити на држављане земаља које нису чланице ЕУ, а нису им потребне визе за улазак у Шенген зону.

Са износом од 13 евра колико би коштао улазак, по угледу на амерички систем, регистровање би донело више од 500 милиона евра европском буџету. Грађани земаља чланица јединственог тржишта ће бити поштеђени плаћања, у складу са прописом о слободном кретању.

Сврха пројекта ЕТИАС је, како наводе његови заговорници, да ојача безбедност ЕУ, мада неименовани британски и француски извори тврде да је финансијски аспект важнији, јер би овај пројекат могао да постане нови извор прихода за ЕУ.

Европски буџет је, наиме, у опадању, како показује ревизија која се односи на период 2014-2020, и средства недостају док потребе расту, па би 500 милиона евра колико би ЕТИАС могао да донесе Унији до 2020. била добродошла сума.

Амерички систем ЕСТА тренутно путника кошта 14 долара, а укупно је Сједињеним Америчким Државама донео позамашне своте, од 177,8 милиона долара 2013. до 193,2 милиона 2015. године када је у земљу ушло 13,8 милиона људи, показују подаци које је Стејт департмент доставио порталу.

Што се Европе тиче, истоветан систем регистровања би могао да донесе и више новца, с обзиром на то да је Европа прва туристичка дестинација у свету, са 609 милиона туриста колико их је забележено 2015. од укупно 1,2 милијарде на светском нивоу, према подацима Светске туристичке организације.

Према проценама Европске комисије на основу седмодневних тестова на границама ЕУ, земље чланице Шенген зоне примиле су 2014. године 30 милиона људи из зона којима нису потребне визе, а тај број би требало да порасте на 39 милиона 2020. године.

Међутим, није сигурно да ће цена уласка бити 13 евра, већ постоје неговештаји да би она могла да буде већа, наводи портал.

А Британци?

Сада се поставља питање да ли ће и Британци морати да плаћају улазак у Шенген зону уколико иступе из јединственог тржишта. Комисија је мудро одлучила да Британију не обухвати овим пројектом, који треба да буде представљен у новембру, наводи портал ЕурАцтив.фр. Британска министарка унутрашњих послова Амбер Руд је јуче признала да ће Британци можда први пут морати да плаћају визе како би посетили ЕУ, пренео је Би-Би-Си.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

2 Коментара

  1. i evropa ce placati bruksel hoce porez za migrante

  2. Zasto stvarate paniku i sirite dezinformacije, znate li da EU i Sengen nije isto.znate li da u Evropi ima zemalja Koje nijesu u EU,ali su u Sengenu, znate li da u Evropi ima zemalja koje su u EU, ali nijesu u Segen?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend