Породице страдалих у паду хеликоптера у шоку због одлуке тужилаштва да нема одговорних за смрт њихових ближњих

Породице страдалих у паду хеликоптера у шоку због одлуке тужилаштва да нема одговорних за смрт њихових ближњих

0
(0)

Више тужилаштво закључило је, целих 475 дана од пада хеликоптера, да нико није крив за трагедију у којој су при паду војне летелице на цивилном задатку у Сурчину погинула четворочлана посада, двојица медицинара и једна беба?!

У трагедији која се догодила 13. марта прошле године животе су изгубили мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и техничар Мирослав Веселиновић, као и петодневно новорођенче породице Адемовић.

Тужилаштво је у саопштењу навело да је “предистражни поступак обухватио изјаве више десетина сведока, вештачење, налазе две комисије, али да нема места покретању кривичног поступка у односу на оне који су учествовали у припремању и извршењу задатка“.

– Није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела. Утврђено је да је у ланцу командовања дошло до пропуста који немају кривичну, већ евентуално дисциплинску тежину – наведено је у саопштењу.

Скандалозну вест о прекиду истраге породице погинулих дочекале су с муком.

– Шта да вам кажем? Знала сам од почетка да ће се овако завршити… Криви су они којих више нема, они који су погинули. Они су им, изгледа, једини кривци – каже Недељка Ђукарић, мајка настрадалог копилота Милована.

Бора Драјић, мајка погинулог заставника Небојше, каже да је више од годину дана чекала да држава именује кривце.

– Како нико није крив? Што је онда пао хеликоптер? Што погибоше онолики људи? Прво су ми убили сина у несрећи, други пут кад су рекли да је пилот био пијан, сад га убијају опет. Ово је брука за државу и војску којој је мој Небојша одано служио. Имамо право да сазнамо ко нам је побио децу. После Небојшине погибије и сама једва чекам смрт – каже неутешна Бора.

Вест, међутим, није изненадила бригадног генерала Предрага Бандића, једног од актера неуспеле акције спасавања.

– Као што знате, вођене су две истраге. У овакав резултат и једне и друге сам био убеђен од почетка. Желим да вас подсетим да је и војни дисциплински суд поништио првостепену пресуду којом је мени и генералу Живаку због дисциплинског преступа забрањено напредовање у служби. Сада, коначно, овај случај добија неку праву слику… а о стварном догађају, стварним узроцима несреће – још ћемо говорити – каже Бандић.

Војни хеликоптер који је превозио бебу из Новог Пазара срушио се на њиву поред аутопута након два неуспешна покушаја слетања на београдски аеродром.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти неспособни гмазу још ниси дао оставку иако си директно одговоран за смрт више десетина људи?!

Ти неспособни гмазу још ниси дао оставку иако си директно одговоран за смрт више десетина људи?!

5 (5) Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас …

Да ли је и за десетине мртвих у геронтолошким центрима одговорна дијаспора или неспособна власт СНС-а?

Да ли је и за десетине мртвих у геронтолошким центрима одговорна дијаспора или неспособна власт СНС-а?

5 (3) У Србији је до данас у установама социјалне заштите и домовима за смештај …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend