Поскупљење хране, највеће у последњих десет година

Поскупљење хране, највеће у последњих десет година

Агроекономски аналитичар Жарко Галетин наводи да је ковид криза потпуно променила психологију тржишта, што је довело до поскупљења хране, највећег у последњих десет година.

Жарко Галетин је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће ова година бити солидна што се тиче пшенице, иако јој је суша мало нашкодила.

Може се очекивати приближно исти принос као прошле године, између 4,8 и 5 тона по хектару. Галетин сматра да ц́е принос пшенице задовољити домаће потребе.

Стручњак за ратарство указује да је јечам бољи него прошле године јер су временске прилике ишле на руку током целог вегетационог периода.

“Није ни готова жетва, али на многим парцелама имамо седам и више тона по хектару, па ће ово бити рекордан принос”, навео је Галетин.

Говорећи о ценама житарица и уљарица, Галетин наводи да ће ове године цена пшенице стартовати са око 20,5 динара без ПДВ-а.

“У опису посла наших паора је да су увек незадовољни ценом и овог пута крећу са неком својом тржишном жељом да пшеница буде 23, а мислим да овог пута то није реалност, што не значи да неће имати тржишне пикове током економске године.

Препоручујем да се не продаје кад је притисак продаје највец́и, да сачекају ако могу, да прате тржиште и шта се дешава на продуктној берзи, донесу стратегију и продају кад је цена највећа”, каже агроекономски аналитичар.

Напомиње да је ковид криза потпуно променила психологију тржишта.

“Имали смо једну стабилну годину што се тиче биланса производа, али се десило да су ова и прошла година биле године високих цена, а није било суштинских разлога да цена буде тако висока. Фао индекс је 127 индексних поена, највиши је још од 2011. године.

Посматрајући суштинске тржишне покретаче, није било толико разлога за високу цену. Разлог је и ковид криза, неизвесност коју је донела здравствена криза, поготово велики увозници који се плаше да неће имати довољно хране и та је тражња била агресивна из психолошких разлога. То је довело до тржишне нервозе и сада се хранимо храном најскупљом у последњих 10 година”, напомиње Галетин.

webtribune.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зашто је поскупело месо и има ли изгледа да појефтини (видео)

Зашто је поскупело месо и има ли изгледа да појефтини (видео)

Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да су три главна фактора …

Пресушују и новчаници: Колико ће још због велике жеге поскупети храна у Србији?

Пресушују и новчаници: Колико ће још због велике жеге поскупети храна у Србији?

Суша, већ је извесно, умањила род основних пољопривредних производа који ионако већ дуже време држе …

Један коментар

  1. ПОНОС ЈЕ ТО, А ШТА ЈЕ ТО И ЧИЈИ ЈЕ?

    Господин ΛV стално је поносан.Прво је био дугих низа година на себе, затим и на своје одабране сараднике и кадрове, сада почиње да се поноси и будућим генерацијама. Истина за вољу, није се још питао дали је народ поносан на њему и његовог понашања, поготову она четвртина становништва која је на ивици глади и они који гладују. Он је поносан и на све своје акције и на понашање полтрона, шлихтера, климоглаваца и скоро целом свом окружења. Да, то је то и његово право да се поносно осећа. На њега су посебно поносни пензионери, његова гласачка машина, којима је отимао четири године пензију, а сада им је повећава скоро 365 дана годишње, да би се реализовало увећање пензије тек након истека актуелне године. Он је поносан и што је просечна пензија пала на испод 46% просечне плате. Ко се ту поноси?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *