fbpx

Поскупљење или несташица млека?

0
(0)

Београд — Уколико држава нешто не уради, домаће млеко ће бити знатно скупље или га уопште неће бити у радњама, упозоравају из Асоцијације произвођача млека Војводине.

Салфорд, у оквиру кога послује млекара Имлек, спрема се следеће недеље да преговора са произвођачима о новој откупној цени млека, сазнаје Б92. Међутим, последице суше су по ову грану пољопривреде толико драстичне да ни то неће спасити млекаре, кажу у Асоцијацији.

Произвођачи већ годинама да ако све остане као до сада, домаћа производња млека ускоро неће постојати. Сања Бугарски из Асоцијације произвођача млека Војводине каже да су они пре 3, 4 месеца тражили од државе да им помогне. 

„Једна од најбитнијих мера које смо тражили од министарства пољопривреде је да нам помогне око хранива која су неоподна за производну млека. Однсоно, ми смо тражили да концентровани део хране плаћамо по ценама из фебруара и марта ове године а да остатак држава субвенционише. На тај начин би могли да производимо млеко, стоку да нахранимо а потрошачи би имали млеко по цнема које су сада на тржишту и такође не би имали несташицу“, каће Сања Бугарски. 

Пораст цена и несташице појединих артикала, кажу у Управи за цене Министастарства трговине последица су између осталог периода године када се праве залихе за зиму али и суше које је погодила Србију. За уље и шећер најавили су интервенцију из робних резерви. Овогодишња суша ће, кажу подићи цене меса и млека због раста цене кукуруза. 

„Најављује се повећање цене млека и млечних производа откупна цена млека. Држава то већ субвенционише. Мора се ипак водити рачуна шта грађанин може да плати“, каже Младен Радовић, Управа за цене Министарства трговине. 

Директор Салфорда Слободан Петровић каже за Б92 да ће следеће недеље преговорати са фармерима и да су спремни да понуде вишу цену те да ће од резултата тих прегвора зависити шта ће даље бити са ценом млека у продавницама. 

Произвођачи верују да ће се догвор постићи али наводе да то ње довољно. У Министасртву пољопривреде кажу да су већ дионели мере за санирање последица суше и то у оној мери у којој је буџет то могао да поднесе.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од 1. јануара скупља регистрација возила

4.5 (2) Возачи у Србији осетиће нови удар на џеп од 1. јануара наредне године, …

Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по „швајцарском моделу“

3.8 (13) Скупштина Србије усвојила је повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *