понедељак , 21 септембра 2020

Држава оставила 150.000 људи да умру!

0
(0)

Толико особа је без икаквог прихода и било какве могућности да им неко од сродника помогне, упозоравају из удружења Емити. Велики број старих људи је препуштен сами себи.

БЕОГРАД – Жалосно. Држава је готово отписала 150.000 старих лица која не примају пензију, али ни социјалну помоћ. Они једва преживљавају, највише живе на селу и махом је реч о женама које врло често немају право ни на лечење.

На проблем ове групе грађана указао је Фискални савет. Они су критикујући поделу 13. пензије пензионерима са примањима мањим од 15.000 динара указали да 136.000 људи не прима ништа. Надежда Сатарић, председник Управног одбора НВО Емити, која се бави старима, каже да је савет погрешио само у бројки.

– Око 330.000 људи, од око 1,2 милиона старијих од 65 година, нема пензију. Без икаквих прихода и могућности да им неко од сродника помогне је око 150.000, а само 14.000 прима социјалну помоћ, око 7.000-8.000 месечно – каже она. На питање како онда живе, у једном даху одговара:

– Сналазе се како знају и умеју. Све ресурсе су искористили, ако су имали земљу, продали су је. Затим су продавали све вредно из куће. Када су остали и без тога, онда иду по бувљим пијацама и продају нешто што ништа не вреди. Они на селима док могу да се крећу, раде. А када не могу да копају, живе од добре воље познаника. Кад и то нестане, е онда гладују. Хлеб им је основна намирница, не могу да купе ни чашу млека дневно. Обично дођу до млека једном недељно. Кад су болесни, не могу да оду лекару, пију чајеве, лече се травама. Голо преживљавање!

Никола Алтипармарков, члан Фискалног савета, каже да 13. пензију неће добити неко ко има пензију 15.001 динар.

– Ако је намера законодавца била да покуша да новцем из буџета помогне социјално угроженим остарелим грађанима, поставља се питање зашто су стара лица која не примају никакву пензијску надокнаду, њих око 100.000, комплетно дисквалификована из програма 13. пензија? – питају се у Фискалном савету.

Морају да туже децу

– Стари без пензије не могу да добију социјалну помоћ јер имају више од једног хектара земље, а добро знамо да је то исто као и да је немају. Цензус је раније био пола хектара, па је повећан, али уведено је да нема помоћи за оне који имају било ког сродника. Када стари кажу да их они не помажу, држава им одговори да морају да их туже и добију на суду, па многи одустају од свега – каже Сатарић.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Малинари поглед упиру ка држави

5 (1) Ариље – Шта ће у овим неповољним приликама и неизвесној сезони бити с …

„У тиранији нема услова за слободне изборе, Србија више није држава“

5 (18) Група универзитетских професора и интелектуалаца, међу којима су професор Чедомир Чупић, режисер и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *