Поскупљују цигарете, алкохол, кафа...

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна пића, кафа… Очекује се да ће цигарете поскупети у просеку за 10 динара, будући да се произвођачи дувана, по правилу, прилагођавају шестомесечном повећању, што се на крају одражава на потрошаче и цену паклице.

Овај намет увећан је за динар и по, па држава по овом основу од Нове године узима произвођачима 73 динара по паклици уместо досадашњих 71,5 динара.

То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020. Подразумева да се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

Одлука о новим ценама произвођача „Филип Морис” важиће од 3. фебруара, а нови ценовник „ЈТ интернешенел” из Сенте ступа на снагу 10. фебруара, преноси Танјуг. Влада Србије је 21. јануара донела одлуку о усклађивањима динарских износа акциза са годишњим индексом потрошачких цена у 2019. години.

Акцизе за деривате нафте износе од 44,59 динара по килограму ТНГ-а до 68,5 динара по килограму керозина и деривата који се добијају од фракција нафте при дестилацији до 380 степени.

Усклађене акцизе за алкохолна пића су од 22,84 динара за нискоалкохолна пића и 26,1 динар за литар пива, до 343,7 динара по литри ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина. Акцизе на кафу крећу се од 91,8 динара на килограм непржене кафе, преко 172,1 динара на екстракте, есенције и концентрате кафе, до 344,24 динара по килограму напитака и безалкохолних пића која садрже кафу, екстракте, есенције и концентрате кафе.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

Kилограм јунетине дошао је на до 1.000 динара, цена уља 225 динара, грађевински метеријал поскупео …

Вучића заболела глава, јер ће струја морати да поскупи, и то много

Вучића заболела глава, јер ће струја морати да поскупи, и то много

Несташица бензина у Енглеској, скок цена гаса и струје у Немачкој, све то задаје главобољу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *