После 5. октобра 2000. у Србији је дошло до тектонског урушавања целокупног система безбедности

0
(0)

У ТВ емисији на „Каналу 5” у Скопљу рекао сам шта мислим о проблему сарадње домаћих политичара са страним обавештајним службама.

Био сам на једно поподне у Скопљу, звали су ме у ТВ емисију Миленка Неделковског на „Каналу 5”. Господин Неделковски је један од тројице најбољих македонских новинара, због његових ставова и емисија западне амбасаде редовно улажу протесте кабинету премијера Македоније.

Када их шеф кабинета премијера Македоније упита: „Шта да се ради са Неделковским, да му се забране емисије?” Онда уважене западне екселенције, наравно, кажу: „А не, ми то не тражимо.” Не, дошли су код шефа кабинета премијера Македоније да би га питали који је данашњи датум…

Елем, цела политичка јавност Македоније ових је дана у атмосфери скандала, односно, покушаја политичког пуча. Наиме, лидер главне опозиционе странке СДСМ господин Зоран Заев покушао је да политички рекетира премијера Македоније господина Николу Груевског. Странка господина Заева изгубила је изборе и сада на све начине покушава да дође до ванредних избора.

Тако господин Заев већ дуже прети да ће активирати праву „бомбу”, која ће срушити владу и довести до превремених избора. У том ишчекивању да „бомба” експлодира прођоше месеци и онда је премијер Македоније господин Никола Груевски сазвао ванредну и доста драматичну конференцију за штампу, на којој је изјавио „да је господин Заев четири пута долазио код њега у кабинет и претио му објављивањем ’компромитујућих докумената’” против премијера, а које је добио, по речима Заева, од једне моћне светске обавештајне службе.

Господин Заев је, по речима премијера Македоније нудио расписивање ванредних избора, до тада „техничку владу”, а за узврат он неће активирати „компромитујућу бомбу”. Сарадња са страном обавештајном службом није коштала лидера опозиције истражног затвора, само му је одузет пасош.

Сутрадан по конференцији за штампу премијера Македоније, амбасадор ЕУ у Скопљу господин Аиво Орав је отишао директно код лидера опозиције господина Заева. Вероватно да сазна име те стране моћне обавештајне службе. Је ли дипломатски ред био да се прво запути у владу Македоније?

Каква је то дипломатска порука Македонији, али и осталим срединама, ако амерички амбасадор у Македонији, господин Пол Волерс на отварању Музеја холокауста у Скопљу каже „да су Јевреје током Другог светског рата на просторима Балкана спасавали само Албанци”? Је ли дипломатама САД дозвољено игнорисање и извртање историје и чињеница само зато што иза њихових речи стоји Шеста флота?

Да ли су због ситуације у Украјини и сукоба између САД и Русије целокупна америчка обавештајна инфраструктура и домаћа логистика на Балкану сада подигнуте на виши степен активности? Изгледа да јесу.

У ТВ емисији на „Каналу 5” у Скопљу рекао сам шта мислим о проблему сарадње домаћих политичара са страним обавештајним службама. Свугде у свету се то процесуира, али на Балкану изгледа не.

Пошто се на Балкану све зна и не постоје никакве тајне. После 5. октобра 2000. године у земљи Србији је дошло до тектонског урушавања целокупног система безбедности. Безбедносни клиренс постао је ствар слободне процене страначких владајућих кадрова, седмодневне курсеве ФБИ пролазили су, док су били само страначки кадрови, касније и челни људи система безбедности у овој земљи, добијали су китњасте дипломе, које су сведочиле да су они лидери Балкана за 21. век.

И све су то наши медији задивљено гутали. Страни обавештајци били су редовни гости ТВ емисија, Џејмс Лајон се није скидао са ТВ екрана. А тога нема ни у Гватемали…

Имали смо случај да је на место помоћника министра одбране за политику одбране постављена особа која је претходно радила у амбасади Норвешке. Могла је та особа да буде и најбољи избор за то место, али таквих примера нема у свету. Критиковао сам то тада на овим страницама. Ником ништа.

Онда смо имали случај да су на седнице Генералштаба, састанке на којима је анализирана борбена готовост армије, довођени британски и холандски генерали. Критиковао сам то на овим страницама.

Ником ништа. Онда смо дали Норвешкој да нам дигитализује целокупну војну архиву, јер то је коштало око 250.000 евра, а Норвежани су се понудили да нам то ураде бесплатно. Критиковао сам то на овим страницама. Ником ништа.

Дозволили смо мисији НАТО да има своје просторије у згради Министарства одбране. Не мислим да они у тој згради могу нешто да шпијунирају, нити ми њих можемо да шпијунирамо, но, реч је о достојанству државе и војске.

Има толико слободних кућа и вила по Београду, зар је баш морало право па у зграду Министарства одбране. То је тај „увлакачки” ментални склоп. Да су бар рекли, ево, господо дајемо вам 25 милиона евра па поправите те две зграде.

Не, него сваки дан улазе у зграду која је ослоњена на зграду коју су делом срушили у бомбардовању 1999. Какав морал! Шта они после свега да мисле о нама?

Да се разумемо, ово је наслеђено стање, нова власт очито не жели да отвара нека питања из те области, али мораће, јер је маневарски простор све мањи.

Мирослав Лазански, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.7 (3) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

63 Коментара

 1. Do urusavanja celokupnog drustvanog sistema.

 2. A do 5.oktobra sistem je bio idealan kao i trenutno,vrlo smo bezbedni.Mi i nemamo drzavu!

 3. E, vidi pameti, mi smo danas pali u Srbiju

 4. Ako budete stampali samo jedan tekst ovog izdajnika nikad necu procitati Vasu stranicu

 5. Ovaj komentarise!Sram ga bilo,slusala sam ga kako „sliku njegovu ljubi“!

 6. BEZI BRE UVLAKACU KAKO KOIA VLAST A TI ZA NJIH IS KOMUNJARO

 7. Ne gnjavi Lazanski reko si svoje i ti kao novinar,slusas vucica i ljubis mu skute…

 8. Ovog dobro obacestenog dupelisca ne mogu vise da slusam

 9. Pa naši demokratski političari su za pare pristali da budu marionete pa nam se sistem odbrane urušava jer se naša vojska uspešno branila od američke agresije,oborili smo im nevidljivi avion i sada uz pomoć naših političara ameri rasturaju sistem odbrane u Srbiji!

 10. Pa naši demokratski političari su za pare pristali da budu marionete pa nam se sistem odbrane urušava jer se naša vojska uspešno branila od američke agresije,oborili smo im nevidljivi avion i sada uz pomoć naših političara ameri rasturaju sistem odbrane u Srbiji!

 11. Pa naši demokratski političari su za pare pristali da budu marionete pa nam se sistem odbrane urušava jer se naša vojska uspešno branila od američke agresije,oborili smo im nevidljivi avion i sada uz pomoć naših političara ameri rasturaju sistem odbrane u Srbiji!

 12. Urusen je ceo sistem ne samo bezbednosni.

 13. Urusen je ceo sistem ne samo bezbednosni.

 14. Urusen je ceo sistem ne samo bezbednosni.

 15. Gospodine Lazanski, ja cenim vašu stručnost i znanje ali mi nije jasno kada sve to nama tako prezentujete što isto to ne kažete u oči onom dramoseru Vučiću no se sa njime ljubakate i grlite kada se sretnete?

 16. Gospodine Lazanski, ja cenim vašu stručnost i znanje ali mi nije jasno kada sve to nama tako prezentujete što isto to ne kažete u oči onom dramoseru Vučiću no se sa njime ljubakate i grlite kada se sretnete?

 17. Gospodine Lazanski, ja cenim vašu stručnost i znanje ali mi nije jasno kada sve to nama tako prezentujete što isto to ne kažete u oči onom dramoseru Vučiću no se sa njime ljubakate i grlite kada se sretnete?

 18. molim vas uklonite ovo g..no , neka ide u tešku reč kod pobratima

 19. molim vas uklonite ovo g..no , neka ide u tešku reč kod pobratima

 20. molim vas uklonite ovo g..no , neka ide u tešku reč kod pobratima

 21. Uh kako se borite samo da udjete u Skupstinu nista vam nije sveto sem para i vlasti

 22. Uh kako se borite samo da udjete u Skupstinu nista vam nije sveto sem para i vlasti

 23. Uh kako se borite samo da udjete u Skupstinu nista vam nije sveto sem para i vlasti

 24. Štaće nama sistem bezbednosti kada smo mi naj bezbednija zemlja na Balkanu, tako su nam do juče ngovorili. A i ako nismo bezbedni ništa ne mari pa ovom zemljom i tako drugi upravljaju pa neka se oni brinu.

 25. Štaće nama sistem bezbednosti kada smo mi naj bezbednija zemlja na Balkanu, tako su nam do juče ngovorili. A i ako nismo bezbedni ništa ne mari pa ovom zemljom i tako drugi upravljaju pa neka se oni brinu.

 26. Štaće nama sistem bezbednosti kada smo mi naj bezbednija zemlja na Balkanu, tako su nam do juče ngovorili. A i ako nismo bezbedni ništa ne mari pa ovom zemljom i tako drugi upravljaju pa neka se oni brinu.

 27. do unistavanja i matletiranja i izgladnjivanja ljudi

 28. do unistavanja i matletiranja i izgladnjivanja ljudi

 29. do unistavanja i matletiranja i izgladnjivanja ljudi

 30. Пун ми је куфер ових војних аналитичара попут овог кретена или оног баламеје који седи у скупштини. Свако дете од 12 година зна више од њих.

 31. Пун ми је куфер ових војних аналитичара попут овог кретена или оног баламеје који седи у скупштини. Свако дете од 12 година зна више од њих.

 32. Пун ми је куфер ових војних аналитичара попут овог кретена или оног баламеје који седи у скупштини. Свако дете од 12 година зна више од њих.

 33. Kolunbo, Laza, kasno otkrio ameriku.. to i ptice na grani pevaju vec dugo…

 34. Kolunbo, Laza, kasno otkrio ameriku.. to i ptice na grani pevaju vec dugo…

 35. Kolunbo, Laza, kasno otkrio ameriku.. to i ptice na grani pevaju vec dugo…

 36. Zameram mu samo što to ranije nije pisao, ali sve je nažalost istina i nacionalna bruka i sramota………………..!!!

 37. Zameram mu samo što to ranije nije pisao, ali sve je nažalost istina i nacionalna bruka i sramota………………..!!!

 38. Zameram mu samo što to ranije nije pisao, ali sve je nažalost istina i nacionalna bruka i sramota………………..!!!

 39. mala je ovo zemlja koliko u njoj ima izdajnika. seme im se zatrlo

 40. mala je ovo zemlja koliko u njoj ima izdajnika. seme im se zatrlo

 41. mala je ovo zemlja koliko u njoj ima izdajnika. seme im se zatrlo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *