После струјног удара стиже нам нови цунами нових поскупљења цена хране, грејања...

После струјног удара стиже нам нови цунами нових поскупљења цена хране, грејања…

0
(0)

Скупљи киловат, нова цена робе на рафовима. То је сценарио кога се прибојавају потрошачи. Да ли ће се поскупљење прелити на остале производе и услуге?

Вера Вида из Центра за заштиту потрошача каже да струја само у одређеном проценту учествује у производњи одређеног производа.

– Колико ће то бити, то ћемо да видимо. Свакако неће бити 12 одсто. Оно што претпостављам да ће се десити, то је да неће бити драстичног поскупљења – истакла је Вера Вида.

Да ли ће остале цене пратити струју?

Трговци верују да би требало, потрошачи и економисти да за поскупљења нема разлога. Поготову јер цена струје за привреду остаје непромењена.

Виша цена, мање купаца. И на ту чињеницу трговци треба да рачунају када одређују цене, објашњавају и у ресорном министарству. Прецизних пројекција нема, али постоји оквирна рачуница како би струја могла да утиче на остале цене.

Жељко Ракић из Министарства трговине каже да цене на мало неће порасти више од један и по одсто.

– Чињеница је да је од јанура до маја ове године у односу на период прошле године дошло до смањена нето зарада, без пореза и доприноса, у реалном износу од 1,4 одсто. С друге стране промет у Србији је опао за 0,4 одсто у истом посматраном периоду, тако да је дошло до смањења агрегатне тражње и из тог разлога сматрамо да нема довољно простора за даља повећања цена која би као изговор имала поскупљење струје – објашњава Ракић.

Да цене у Србији не доживе струјни удар помаже и стабилан инфлациони систем, напомињу економисти. Али и то што трговци морају да се прилагоде куповној моћи грађана.

Економиста Миладин Ковачевић каже да трговци просто гледају конкурентност ако имају продају и тражњу такву да та тражња неће зависити од тога колико је подигнута цена.

– Притом промена цене струје није значајна промена да би сада условила нагли заокрет односно нагли пад тражње или њихово одустајање од неке достигнуте цене – рекао је Ковачевић.

А, оно што је извесно је да за сада хлеб типа „Сава“ неће мењати своју цену. Влада је продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна тип 500, што значи да максимална цена те врсте хлеба остаје 46 динара и важиће наредних шест месеци.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Банкарске услуге поскупеле од 15 до 60 одсто

Србија: Банкарске услуге поскупеле од 15 до 60 одсто

5 (7) Док држава најављује помоћ грађанима од 30 евра током два месеца средином године, …

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (2) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend