Аустрија покреће програм надзора над муслиманима
фото: ДПА, АПА

Аустрија покреће програм надзора над муслиманима

3.7
(3)

Владајућа Народна партија Аустрије (ОВП) најавила је да ће документациони центар бити основан с циљем прикупљања података у оквиру борбе против антисемитизма, расизма, верски мотивисаног радикализма и да ће надзирати активности елемената такозваног „политичког ислама“.

Таква најава изазвала је бурне реакције представника академске заједнице, група за заштиту људских права, али и представника партије Зелених, коалиционог партнера у аустријској влади.

Надзор над институцијама и асоцијацијама

Званични Беч тим центрима жели надзирати рад свих муслиманских асоцијација, џамија и културних активности, а влада ће сама одлучити с којим институцијама жели сарађивати.

Први и једини документациони центар у Аустрији основан је 1963. године у оквиру борбе против нацизма и за потребе истраге о неонацистичким формацијама. Новонајављени план је наишао на бројне критике јер у том контексту у исту раван стављају нацизам и ислам.

Политиколог са Џорџтаун универзитета Фарид Хафез казао је да је аустријски премијер Себастијан Курц познат по цитирању наводних научних истраживања зарад остваривања властитих политичких циљева. Хафез тврди да ће и документациони центар служити за спровођење наводних научних истраживања која ће служити Курцовим политичким плановима.

Хафез даље тврди да аустријски премијер Курц и његов тим опасном сматрају чињеницу да муслимани могу имати било какву независну или самоуправну институцију или организацију и додаје да аустријска влада жели муслимане ставити у потпуно подређену и контролисану ситуацију.

Челник партије Социјална Аустрија будућности (СОЗ) Хакан Горду навео је да ће документациони центар нападати исламске вредности и да ће га водити пристрасни експерти, као и да ће влада врло лако моћи оптужити било кога за такозвани политички ислам.

Он је такође казао да је то опасан покушај ућуткивања појединаца који су заинтересовани да се баве политиком и заштитом права и слобода муслиманске заједнице.

Ал Џазира Балканс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест противника антикорона мера и вакцинације у Бечу, затражена оставка премијера Курца

Протест противника антикорона мера и вакцинације у Бечу, затражена оставка премијера Курца

5 (5) У центру Беча данас после подне је одржан протест противника “корона” мера и …

Аустрија: Протест против здравствене диктатуре, наш дах убија, верујте телевизији... (видео)

Аустрија: Протест против здравствене диктатуре, наш дах убија, верујте телевизији… (видео)

5 (2) Генијалан перформанс током протеста против здравствене диктатуре.   🌐 Аустрија Генијалан перформанс током …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend