Србија

Потписан уговор за „Београд на води”, партнер из УАЕ власник 68 одсто пројекта

БЕОГРАД – У Београду је потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат „Београд на води”, чија је вредност око 3,5 милијарде евра, а који би требало значајно да покрене српску привреду, упосли грађевинску индустрију и обезбеди нова радна места.

Уговор су потписати потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Управног одбора компаније „Игл Хилс” Мухамед Алабар из Уједињених Арапских Емирата и директор „Београда на води” Александар Трифуновић, а церемонији потписивања присуствовао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Тим пројектом предвиђено је да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

Ти капацитети омогућавају да на том простору буде више од 13.000 запослених и више од 17.000 становника.

Основни елементи уговора, који, према речима градских челника, подразумева да целокупан трошак финансирања пројекта и ризици сноси инвеститор”, биће представљени јавности у згради обновљене Београдске задруге, чију је реконструкцију такође финансирао арапски партнер.

Према речима надлежних, Република Србија, односно Град Београд, не инвестирају ништа, осим у инфраструктуру до границе пројекта, што би и иначе урадили.

Изградња првих објеката у „Београду на води” почеће, према најавама градских функционера, на лето ове године, и то ће бити две стамбене куле које су премијерно приказане у Кану, на највећем светском сајму некретнина.

Потписивању уговора за „Београд на води” претходило је усвајање „lex specialisa” који се односи на тај пројекат, рашчишћавање терена за градњу, али и критике дела стручне јавности, појединих опозиционих странака и невладиних организација.

Лекс специјалисом се „Београд на води” дефинише као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд, а Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законом којим се уређује експропријација.

За експроприсану непокретност власник има право на накнаду која не може бити нижа од тржишне вредности непокретности, а власник непокретности је дужан да се изјасни у року од осам дана од дана добијања предлога за експропријацију.

Према речима градоначелника Београда, експропријација земљишта на простору где ће се градити „Београд на води” већ је кренула и тај процес биће завршсен у наредна два до три месеца. До сада је срушено 188 од 246 објеката и расељена је 101 породица.

Иначе, 16. марта ове године почела је регистрација заинтересованих за станове у две куле у оквиру „Београда на води”, како би инвеститор „осетио тржиште” и видео колико је заинтересованих и за које врсте станова.

Према речима градоначелника, интересовање за станове у оквиру пројекта и даље је изузетно велико, а само за прва два дана стигло је више од 1.500 пријава.

Премијер Вучић је јуче истакао да је пројекат „Београд на води” велика шанса за Србију и за велики број предузећа.

„Ми ћемо се фокусирати да ангажујемо највећи број српских компанија и верујемо да ћемо много тога да направимо”, навео је Вучић.

———————————-

Партнер из УАЕ власник 68 одсто пројекта „Београд на води”

Према потписаном Уговору о изградњи пројекта „Београд на води”, Република Србија биће власник 32 одсто капитала, док ће партнер из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити власник 68 одсто капитала.

Потписници уговора су Влада Србије и компанија „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC”, чији је власник компанија „Eagle Hils”, наведено је у уговору у који је Танјуг имао увид.

За финансирање пројекта „Београд на води” компанија „Eagle Hils” ће обезбедити 300 милиона евра и 150 милиона евра у форми капитала, уз додатних и 150 милиона зајма у форми позајмице оснивача компаније.

Потврђено је да ће пројекат да траје максимално 30 година, од чега 50 одсто пројекта мора бити завршено у првих 20 година, а приликом извођења радова домаћи извођачи имају предност.

„Eagle Hils” ће додатно одобрити Републици Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра као и 40 милиона евра за завршетак процеса експропријације.

Компанија „Eagle hils” је Уговором прихватила је да им се изда земљиште на дугорочни закуп од 99 година тако да се та земља не продаје, а зграде које се налазе у различитим режимима заштите од стране државе неће бити уклањане. Оне ће по моделу зграде задруге остати у државном влаништву и бити обновљене и коришћене за културне садржаје.

У питању су Хотел Бристол, зграда Железничке станице, као и Фабрика папира Милана Вапе.

Укупна површина износи око милион квадратних метара.

Укупну бруто грађевинску површину чиниће два милиона квадратних метара што стамбене, што комерцијалне површине, као и малопродајне, културне и зоне за забаву.

Кула Београд биће висока око 200 метара, а тржни центар ће имати више од 140.000 квадрата бруто површине за изградњу.

Планирано је 6.000 станова, 24 групације канцеларијских простора и осам хотела.

Када је реч о зеленим површинама, оне ће бити на укупно 7,3 хектара, површина БВ Променаде пет хектара, а зеленила и отвореног простора 12,87 хектара.

Савско шеталиште биће дугачко 1,8 километара, а централни парк 2,7 хектара.

———————————-

Михајловић: Велики дан за Београд и Србију

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас, после потписивања уговора за „Београд на води”, да је ово велики дан за Београд и Србију.

„Београд ради све што може данас, да не би оставио за сутра, јер су сутра неки нови изазови”, рекла је Михајловић.

Уз овај пројекат ће будућим генерацијама оставити модернији, лепши и отворенији Београд и Србију, поручила је Михајловић.

„Србија и Београд граде и ово је велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустрију”, додала је Михајловић.

Она је изразила очекивање да ће уговор бити реализован у предвиђеном року.

———————————-

Алабар: Београд на води може да погура економски раст

Први човек „Игл хилса” и инвеститор пројекта „Београд на води” Мохамед Алабар, изјавио је да је данашње потписивање уговора важан корак, јер овакав пројекат може да има невероватан ефекат на економски раст.

„Овај дан је важан за грађане Уједињених Арапских Емирата и Србије. Ово је дан који би требало да славимо као почетак и јачање сарадње наше две земље”, рекао је Алабар на конференцији за новинаре поводом потписивања уговора.

Према његовим речима, пројекат попут овог значајан је и зато што може да има невероватан ефекат на економски раст.

„У раду на овом пројекту добар утицај може да буде и то што ћемо да покажемо нове технике изградње и дизајн, што ће бити занимљиво”, рекао је Алабар, који сматра да није толико важна ни инфраструктура, колико бољи квалитет живота за све грађане.

„Мислим да је наша обавеза оно зашта смо се и определили, а то је да оживимо овај део Савамале испред наше фирме и Владе Србије. Обећали смо влади да ћемо на овом пројекту користити најнапредније технике и дизајн и то ћемо и урадити”, поручио је први човек „Игл хилса”, компаније која ради на пројекту.

———————————-

Мали: Нема никаквих тајни, уговор ће бити доступан јавности

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да ће уговор о реализацији пројекта „Београд на води” бити правноснажан када Комисија за заштиту конкуренције да одобрење и да ће онда јавности бити објављени сви његови елементи.

Мали је, одговарајући на питања новинара након потписивања уговора за тај пројекат, рекао да су остале још две, три правне радње да се заврше и поручио да нема никаквих тајни у вези са тим уговором.

„За Владу Србије и Град Београд не постоје тајне и нема никаквих тајних уговора. Уговор ће бити доступан јавности у целини”, истакао је Мали.

Он је додао да ће сви елементи уговора бити познати када се Комисија за заштиту конкуренције сагласи са уговором и поручио да ће сви грађани моћи да виде уговор у целини.

———————————-

Једни протестују, други подржавају Београд на води

Испред зграде Београдске задруге где је данас потписан уговор за реализацију пројекта Београд на води, окупиле су се две групе грађана – једна која се противи потписивању уговора и друга која га подржава.

У Улици краљевића Марка пре потписивања уговора грађани који се противе градњи Београда на води организовали су протест носећи транспаренте на којима је писало: „Не давимо Београд”, „Београд неће буржујски кварт на води”, и уз повике „Издаја, издаја!” донели су и велики надувани балон у облику патке.

Полиција раздваја две групе грађана, а ту су и два трамваја која су заустављена испред зграде Београдске задруге.

Међу групама није било контакта, осим вербалних „прозивки”, па су тако противници пројекта групи преко пута довикивали: „Сендвичи! Сендвичи”, а ови су одговорили аплаузом.

Грађани који су се окупили да подрже пројекат Београд на води аплаудирали су и представницима града, инвеститорима из УАЕ и министрима, а затим су заједно с њима кренули у нови објекат Сава Нова где ће бити отворен изложбени салон за промоцију Београда на води, док су, према писању Блица, поједине министре противници пројекта Београд на води дочекали звиждуцима.

Део грађана који протестују налази се и у Карађорђевој улици према згради Железничке станице, а новинарима су изјавили да је ово тек први у низу протеста.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!