четвртак , 24 септембра 2020

ПОТПУНО ОДЛЕПИЛИ: Сеча авалске шуме због НОВЕ гондоле

0
(0)

Београдске власти планирају изградњу ски стазе са жичаром на Авали која је иначе стављена под заштиту државе као природно добро, Пише Данас.

Овај потез подразумевао би сечу дрвећа, нарушавање прописа и угрожавање животне средине, а за пројекат ски стазе на Авали ЈП „Скијалишта Србије“ су, у сарадњи са градом Београдом, општином Вождовац и Министарством трговине, туризма и телекомуникација, 29. јануара закључили уговор за израду пројекта са конзорцијумом „Интеграл традинг цорпоратион“ и „Орнамент инвест инжињеринг“ као јединим понуђачем преноси овај дневни лист.

Kако се наводи, сходно ранијим најавама овај пројекат би требало да кошта 5 милиона евра, а према закљученом уговору тек треба да се изврши студија изводљивости и план садржаја за ски центар.
Додатно, ни студија утицаја на животну средину није урађена, нити се помиње, а Решење о стављању под заштиту природног добра Авала Града Београда из 2007. године и то за потез од Митровићевог дома до подножја Авале где би се градио центар, прописује трећи степен заштите.

То значи да шуме не смеју да се крече, нити се могу изводити радови који могу нарушити стабилност терена. Додатно, забрањена је и изградња објеката, осим оних који се већ тамо налазе.

Такође, Закон о шумама забрањује пустошење и кречење шума, али и сечу заштићених врста дрвећа каквих има на Авали.

На који начин би реализација овог пројекта утицала на еко-систем Авале још увек нема информација, а како архитекта Љубица Славковић за Данас каже, то питање је веома осетљиво.

Она наводи да је то још један у низу пројеката који се у Београду ради нетранспарентно и да је посебно проблематично то што ће га изводити Скијалишта Србије, која су такође задужена и за реализацију гондоле на Kалемегдану, која је веома оспоравана.

С друге стране, Звездан Kалмар из Центра за екологију и одрживи развој каже да је идеја о ски центру још увек у фази кад постоји могућност да се надлежнима укаже на могуће последице реализације овог пројекта.

Извор: Новаекономија.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТО, спољно-трговински дефицит ти је 6,3 милијарде евра, ајде не сери више!

5 (6) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објавио је на инстаграм налогу „Будућност Србије АВ“, још …

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ каже да је вакцинација против кинеске заразе спас за Србију, економију и све остало

5 (3) Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да су у току разговори са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *