Повећано интересовање за Петницу

Повећано интересовање за Петницу

0
(0)

Београд — Занимање за програме Истраживачке станице Петница знатно порасло. Ове године биће угошћено 1.200 ђака из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Македоније.

Након године у којој је обележено 30 година постојања и рада „Петнице“, године реконструкције постојећих и изградње нових капацитета и најмодернијих лабораторија, захваљујући Европској инвестиционој банци, и након признања од Унеска, знатно је повећано интересовање за програме ове институције.

Овај својеврсни српски образовни и научни бренд за младе, по којем смо познати широм света, управо угошћава прве групе средњошколаца, полазника зимских програма из свих 17 области природних, друштвених и техничких наука. 

Талентовани средњошколци током фебруара и марта ће имати прилику да чују уводне курсеве за све науке од астрономије, физике и програмирања, преко биологије, хемије и геологије, до археологије, историје и психологије, али и дизајн, медицину и роботику. 

Лепе вести из Петнице током претходних година, а нарочито током године обележавања јубилеја 30 година, довели су до тога да је број пристиглих пријава за учешће на програмима повећано за 30 одсто. 

„Број пристиглих пријава крајем 2012. године је био значајно увећан. То нас није много изненадило, јер су резултати наших некадашњих полазника показивали значај њиховог боравка у Петници. Комисија од 60 стручних и млађих сарадника са различитих факултета, института и образовних институција, су током четири дана детаљно погледали сваку пристиглу апликацију, и одабрали оне који ће у 2013. години имати прилику да буду прва генерација која ће радити своја истраживања на најмодернијој опреми која је стигла у претходној години“, каже Никола Божић, директор Фонда „Петница“. 

У овој години ће у „Петници“, сада најмодернијем образовном центру у Европи, по један месец моћи да учи и ради око 1.200 средњошколаца из свих крајева Србије, али и ученици из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније. 

„Овогодишњи полазници програма у Петници ће моћи да у најмодернијим лабораторијама у нашем региону и на озбиљној научној опреми праве своје прве кораке у науци. Сада смо у ситуацији да и наши стручни сарадници са факултета желе много више времена да проведу у Петници како би радили своја истраживања. Ово ће омогућити да и средњошколци много тога науче из прве руке“, каже Томица Мишљеновић, руководилац програма биологије у „Петници“. 

Захваљујући подршци НИС ад, компаније која има изражено друштвено одговорно пословање, Петница је своје овогодишње програме започела без проблема, а надамо се да ће ова година проћи без финансијских проблема који је често прате.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква бре дигитализација здравства, да ли ти Брнабићка уопште схваташ колико лупеташ глупости?

Каква бре дигитализација здравства, да ли ти Брнабићка уопште схваташ колико лупеташ глупости?

2.3 (3) Премијерка Ана Брнабић на отварању лабораторије Ватрено око рекла је да је Србија …

Вештачком интелигенцијом против резистенције на антибиотике

Вештачком интелигенцијом против резистенције на антибиотике

5 (4) Резистенција на антибиотике постаје глобалан проблем, тако да су неке земље одлучиле да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend