fbpx

Правите ви рачун без крчмара, нећете ви извадити једну једину унцу српског злата, сребра и бакра!

0
(0)

БОР – Канадска компанија “Ресервоар минералс“ (РЕВ) одлучила је да искористи право прече куповине и откупи удео америчке рударске корпорације “Фрипорт МекМоран“ у истражним правима над потенцијалним лежиштом бакра и злата “Чукару пеки“ од Бора, сазнају „Новости“.

Наиме, по информацијама нашег листа, РЕВ се, за суму од 365 милона долара, ујединио са канадском компанијом “Невсун“, која у свом власништву има рудника цинка “Биша“, у афирчкој држави Еритреји. На тај начин, у новој компанији РЕВ ће имати 33, а “Невсун“ 67 одсто акција.

Међуим, компанија оју чине РЕВ и ‘Невсун“ ће на тај начин имати и 135 милиона долара, колико им је, по уговору о заједничком улагању, потребно да исплате удео “Фрипорта“ у горњој зони пројекта “Чукару пеки“, али и да постану власници 60 процената акција у доњој зони тог лежишта.

Подсетимо, “Фрипорт“ је покушао да део својих акција у пројекту “Чукару пеки“ прода канадској компанији “Лундин“ за готово 263 милиона долара. Међутим, до те трансакције није дошло јер је, како се испоставило, РЕВ, уједињењем са “Невсуном“, искористио своје право прече куповине и постао једини власник истражног права лежишта у околини Бора, за који прелиминарна економска студија указује да вреди седам милијарди долара.

Клиф Дејвис, председник ‘’Невсуна’’, изјавио је да је веома задовољан постигнутим договором и изразио очекивање да ће геолошка истраживања у околини Бора ускоро бити окончана, као И да ће, након тога, на том месту почети припреме за отварање новог рудника. Он је нагласио и да нова компанија, у овом тренутк, располаже са готово 300 милиона долара за унапређење и развој пројека у околини Бора.

У лежишту ‘’Чукару пеки’’ установљени су почетни ресурси од 65 милиона тона руде, из које је могуће добити готово 1,7 милиона тона бакра И 98 тона злата.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови детаљи пљачке века: Из Бора нестале чак три тоне злата

3 (1) Тачну количину злата која је од 2010. до 2017. године нестала из погона …

Србија генијалце „испрати“ без динара, а они из Русије донесу злато (видео)

4.6 (7) „Београд јесте метропола, али је много мањи од Шангаја, па и од Москве. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *