Предизборна тишина почиње у четвртак у поноћ

Предизборна тишина почиње у четвртак у поноћ

0
(0)

БЕОГРАД – Странке и коалиције имају за кампању још неколико дана, јер у четвртак у поноћ почиње предизборна тишина пред изборе 6. маја и трајаће до недеље у 20 сати кад се затварају бирачка места.

Од четвртка у поноћ до затварања бирачких места, у недељу 6. маја у 20 сати, забрањена је изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

На сам дан гласања, у недељу, од седам до 20 сати дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Током изборне тишине дозвољено је и емитовање информација о излазности грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају.

Док је на снази предизборна тишина, на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Уколико се та одредба не поштује, бирачки одбор се, по закону, распушта, а гласање понавља.

У Србији се 6. маја одржавају председнички, парламентарни, покрајински и локални избори.

За улазак у парламент бориће се 18 изборних листа, а на председничким изборима 12 кандидата.

Упутство за изборе на Косову у „Службеном гласнику“

БЕОГРАД Танјуг– Упутство за спровођење гласања на парламентарним и председничким изборима на територији Косова и Метохије, у коме, је поред осталог, предвиђено да ће се гласови из те покрајине пребројавати у Рашкој, објављено је у најновијем броју „Службеног гласника“.

Тим упутством се ближе уређује спровођење гласања на Косову и Метохији у ситуацији где без сарадње са мисијом ОЕБС није могуће гарантовати безбедност учесника у изборном поступку.

Тако ће чланови бирачког одбора, пошто затворе бирачко место, бити дужни да запечаћене гласачке кутије са листићима, заједно са изводима из бирачког списка и запечаћеним ковертама у којима су неупотребљени листићи за парламентарне и председничке изборе без одлагања однесу у седиште општине Рашка.

Тамо ће их предати члановима Републичке изборне комисије (РИК), а о безбедном трнаспорту материјала од административног прелаза до бирачких места, односно од бирачких места до административног прелаза, стараће се ОЕБС.

Координатори РИК организоваће да чланови бирачког одбора у седишту општине Рашка отворе гласачке кутије, утврде резултате изборе, попуне записнике, као и да се изобрни материјал са записницима о раду бирачкх одбора пренесе у седиште РИК.

Изборни материјал за гласање на територији Косова и Метохије координатори РИК предаће, као и до сада, непосредно бирачким одборима у седишту општине Рашка 1. маја, а само три члана бирачког одбора имају право и дужност да буду присутни приликом пријема изборног материјала.

Бирачка места на територији Косова и Метохије одредиће РИК на предлог Министарства за Косово и Метохију, а приликом одређивања бирачких места посебно ће се водити рачуна о безбедносној ситуацији на територији Косова и Метохије, пише у Упутству.

У том документу је прецизирано да су органи за спровођење избора РИК и бирачки одбори, које ће чинити председник и два члана.

Прецизирано је и да се на сва остала питања која нису уређена тим упутством примењују одредбе Упутства за спровођење избора за посланике и председника државе, расписаних за 6. мај, а који је на почетку изборног процеса утврдила РИК.

Бета, Taнјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ: Мигранти који остају у Србији имаће бесплатно образовање, уложено је 11 милиона евра!

ВУЧИЋ: Мигранти који остају у Србији имаће бесплатно образовање, уложено је 11 милиона евра!

5 (1) Чему образовање миграната ако су само у пролазу и ако миноран број њих …

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

5 (1) ГАЛИЈАШЕВИЋ: ПРИЈЕТИЛИ СУ ДА ЋЕ БОМБАМА ЗАСУТИ ЦИО БЕОГРАД АКО ИМ СРБИЈА НЕ …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend