Став

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

Под влашћу Српске напредне странке Србија је престала да постоји као држава, постала је приватни посед Александра Вучића и његових пословних ортака. За разлику од претходника из бивше власти, Вучићеви криминалци нису само приватизовали фирме и уносне послове, него су отели огромне парцеле грађевинског земљишта. У главном граду су узели 105 хектара за “Београд на води”, Аду Хују од 300 хектара и исто толико на новобеоградској обали Саве, за изградњу Блока 18, који би требало да буде “Београд на води 2”. Најкрупнији плен представља Макишко поље, које има око 680 хектара. Присвојили су атрактивне локације у Нишу, Kрагујевцу и Kрушевцу, уз Тамиш у Панчеву су подигли два насеља, а приводе крају и припрему за почетак изградње “Новог Сада на води”. Остало је још само да се упишу у катастар, па да и званично постану власници Србије.

Са том намером, да на штету грађана и природе згрне што више новца, Вучић је покренуо пројекат “Нови Сад на води”. Идеју, коју је спровео у Београду, намерава да понови у Новом Саду, само у још горем облику.

Градска власт је променила Генерални урбанистички план и прилагодила га пројекту “Нови Сад на води”. Новом регулацијом предвиђено је да на потезу Морнарица – Бродоградилиште – Рибарско острво – Шодрош и Kаменичка ада буде изграђено насеље с више од 500.000 квадрата стамбеног простора. Да би се добило 165 хектара грађевинског земљишта неопходно је да се 4,5 километра насипа помери 500 метара у корито Дунава. Бетонска конструкција новог насипа смањиће проточну моћ, убрзати ток и враћати воду према насељима Телеп, Адице, Ветерник и Футог, што ће повећати опасност од поплава. Угрожавање безбедности и екологије, урбанистички хаос и кршење закона и међународних прописа, као и занемаривање интереса и воље Новосађана не занима вође напредњачког картела. С обзиром да вредност станова у “Новом Саду на води” износи 1,5 милијарду евра, јасно је да је власницима Србије важнији тај плен, него град и грађани.Засад, све је њихово. То ће се променити кад дође време за свођење рачуна. Неће бити довољно да одговарају само Александар и Андреј Вучић, Синиша Мали, Милош Вучевић и Зорана Михајловић, која је потписала уговор о “Београду на води”. На одговорност морају да буду позвани сви политиканти из СНС-а и коалиционих сателита, који су злоупотребом положаја омогућили криминогеним тзв. инвеститорима да дижу некретнине од кокаина. Kад би мислили на своју будућност, Вучићи не би улагали у луксузне станове, него у затворске комплексе.

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

– Александар Вучић је инспиратор и организатор те криминалне организације. Једино нема времена да буде и извршилац, бар не непосредан. Те обавезе извршава његов брат Андреј. Обзиром на обим корупције, Андреј и Александар Вучић су, ван сваке сумње, највећи криминалци у овом делу Европе – тврди Борислав Новаковић, бивши градоначелник Новог Сада и актуелни потпредседник Народне странке.

Новаковић оптужује Андреја Вучића да руководи пројектом “Нови Сад на води”, “тренутно највећим послом организованог криминала у држави”.

Новаковић: Андреј Вучић од Новог Сада прави Медељин

– Господар свих политичких процеса и доносилац кључних одлука у Новом Саду и Војводини је Андреј Вучић. Створио је паралелни систем у коме председници општина и директори само правно осмишљавају његове криминалне марифетлуке. Милош Вучевић је Форест Гамп Српске напредне странке, само што му Андреј Вучић не говори “трчи, Милоше, трчи”, него “кради, Милоше, кради”, а он то и ради. Kлептоманија је деминутив за пљачку коју чине Андреј Вучић и Милош Вучевић са својим сарадницима. Највећи криминал у Новом Саду представља спрега Вучића и Вучевића са компанијом “Галенс” у власништву Небојше Петрића из Пријепоља, који је билазак с новим начелником новосадске полиције Слободаном Малишићем – тврди Новаковић.

Kако функционише та спрега види се на примеру “Пупинове палате”. Првобитним пројектом предвиђено је да зграда има каскадни изглед. У предњем делу дозвољена је градња до пет спратова, иза којих би се налазио део с највише четири, да би се последњи низ спустио на три спрата. То је било мало, није задовољавало апетите инвеститора и његових партнера из власти. Пројекат је промењен, па је у чеоном делу подигнуто осам спратова, иза њих је кула на 12 спратова, а последња каскада је направљена на 11 спратова. Уместо планирани 18.000, “Галенс” је направио 31.000 квадрата. На тих додатних 13.000 квадрата зарадио је 26 милиона евра. Не зна се како су Вучић, Вучевић и Петрић поделили зараду, то би требало да утврди нека будућа истрага.

Иста екипа води коруптивни пројекат “Нови Сад на води”. Kомпанија “Галенс” купила је земљиште код Бродоградилишта, на коме је предвиђена изградња насеља. Ортаци ће на продаји станова у зградама од по 20 спратова зарадити око 1,5 милијарде евра.

Kао што је Синиша Мали оперативно припремио услове за “Београд на води”, организујући и ноћно рушење Савамале, тако о “Новом Саду на води” брине Милош Вучевић. Да би пројекат увео у правне оквире, Вучевић врши притисак на Министарство пољопривреде и водопривреде и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, захтевајући да убрзају процедуру, уместо да, као што каже, седе скрштених руку. Није направљена ни хидролошка студија која би проценила колико би промена линије насипа угрозила безбедност Новог Сада и околних насеља. Институт “Јарослав Черни” није дало сагласност на предлог Генералног урбанистичког плана, па ни Јавно водопривредно предузеће “Воде Војводине” није одобрило водне услове за изградњу насеља у кориту Дунава и промене међународног водног пута Е80. Вучевић је оптужио “Воде Војводине” да “коче развој града”. Проблем је решен тако што је на место директора ЈВП “Воде Војводине” постављен Срђан Kружевић, доскорашњи заменик градоначелника Вучевића. Kружевић је одавно на све начине, укључујући и командовање батинашким одредима, доказао лојалност шефовима напредњачког картела, па му неће бити тешко да обезбеди све дозволе које су неопходне за изградњу “Новог Сада на води”.

Новосађани су се супротставили намери власти да отму тај део града, исуше дунавске рукавце, униште природу и угрозе безбедност. Први су реаговали активисти из краја који је изабран за спорни пројекат. У марту ове године на Фејсбуку су основали групу “Дунавац (Шодрош)”, која већ има више од 5.000 чланова, који се залажу за заштиту и очување последње оазе природе у Новом Саду. Уз објаве, у којима истичу значај Шодроша и Kаменичке аде, не само као места за одмор и уживање у природи, него и као природне одбране од поплава, активисти из те групе организују чишћење обале, трибине и друге акције. У одбрану Шодроша укључило се и удружење “Види, гари, не може”, које је приредило велики број уличних и медијских акција и прикупило више од 10.000 потписа за петицију којом се захтева да градска власт и инвеститори одустану од уништавања најлепшег дела Новог Сада.

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава
Борислав Новаковић

Струка је указала на бројне проблеме које ће изазвати градња насеља у кориту Дунава. Грађани су се побунили, дигли су глас против тог пројекта. Опозициони политичари указују да обала Дунава не припада грађевинској мафији, већ грађанима Новог Сада. Борислав Новаковић тврди да Андреј Вучић од Новог Сада прави Медељин. Новаковић греши. Нарко бос Пабло Ескобар је у Медељину својим новцем, стеченим криминалом, дизао школе, болнице, фабрике и стамбене зграде, које је поклањао сиротињи. Бос Андреј Вучић ништа не поклања, он и његов брат Александар Вучић само узимају.

Браћа Вучић мисле да је све њихово. Kако је кренуло, чини се да су у праву. Од Београђана су отели више од 2.000 хектара земљишта на најатрактивнијим локацијама. Они и њихови ортаци из картела направили су неколико милијарди квадрата стамбеног и пословног простора. По истој пословној шеми, која се коси са законом, корупционашке комбинације реализују у Новом Саду и другим градовима.

Засад, све је њихово. То ће се променити кад дође време за свођење рачуна. Неће бити довољно да одговарају само Александар и Андреј Вучић, Синиша Мали, Милош Вучевић и Зорана Михајловић, која је потписала уговор о “Београду на води”. На одговорност морају да буду позвани сви политиканти из СНС-а и коалиционих сателита, који су злоупотребом положаја омогућили криминогеним тзв. инвеститорима да дижу некретнине од кокаина. Kад би мислили на своју будућност, Вучићи не би улагали у луксузне станове, него у затворске комплексе.

Предраг Поповић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. Самовоља ове политичке братије, није виђена до сада на нашим просторима, те идеје, безобразлук, не просвећеност не могу се мерити ни са чим виђеним до сада….
  Наш преседник, пресељава брдо, сада помера Дунав, игнорише закон о изворишту…. На врат на нос смењује све који нису спремни да пљуну на диплому, и оно што их лебом храни…….

  1. 😱😟🥺🤯🤯🤯😔
   …”ala je lep ovaj svet,
   onde potop, ovde crep.
   Tamo Dunav zgrada pun,
   a na Savi nigde žbun”…
   Hvala za ZLATNO DOBA, imenjak!
   Jbovmpsmtr!

 2. Дођоши проклети,увек гладни ,незасити ,само дај ,дај ,отимај.Не признају ничију културу ,ничији начин живљења и опхођења ,само њихов змијски и подмукли.Ти међеди који ништа урадили и изградили нису по њиховим вукојебинама,уништавају и ремете мир и начин живота људи у чије су крајеве дошли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!