Насловна / Свет / Европа / Председник ЕУ парламента Тајани: „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација“
Председник ЕУ парламента Тајани: "Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација" 1

Председник ЕУ парламента Тајани: „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација“

Загреб — Председник Европског парламента Антонио Тајани разбеснео је Хрвате и Словенце.

Он је током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.

„Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација“, рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егзодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индеx.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео-снимак са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили „они који су на униформи имали црвену звезду“ и додао да ће у Европском парламенту подсетити на „трагедију везану за Трст“.

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да су у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели.

„На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту“, рекао је Тајани.

Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови „комунистичка диктатура као Титова“.

Индекс наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог двадесетих година прошлог века. Индекс подсећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики део источнојадранске обале која је у то време била део Аустро-угарске монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики део Далмације.

Две године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Kраљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Kрањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа.

Након Другог светског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.

Представник кабинета председника Европског парламента Антонија Тајанија изјавио је да је његова изјава да су Истра и Далмација италијански, није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње.

„Он никада није рекао да су Истра и Далмација део Италије. Било би лудо то тврдити. Истра и Далмација су Хрватска“, речено је сајту Индекс у Тајанијевом кабинету.

Из Тајанијевог кабинета поручили су да је он говорио у историјском контексту.

„То је препознавање историје и важно је да сви знају историју како не бисмо старе грешке понављали у будућности. Није коректно рећи да је Тајани икога оптуживао или правио поделе, он је комеморирао жртве италијанске стране, али и све жртве тог несретног периода“, речено је у кабинету уз коментар да су свесни да су Истра и Далмација сада део Хрватске и да је Тајани говорио о „оном времену“.

„Kомеморирали смо то време у којем се то догодило. Говорио је о том ратном времену у којему су људи убијени и у којем су многи Италијани избегли из Далмације. Рат је лош за све. Тајани није говорио о садашњости, па он је гласао да Хрватска уде у ЕУ“, речено је у кабинету.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука 11

Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука

Италији заплењено око 30 тона концентрованог сока из Србије с драстично повећаном концентрацијом патулина – …

ЕУ у страху од албанске мафије 12

ЕУ у страху од албанске мафије

Више земаља Европске уније покренуло је питање укидања безвизног режима Албанији, пре свега због растућег …

2 Коментара

  1. Одавно тврдим да Срби СВЕ ПРЉАВЕ ТЕРИТОРИЈЕ, морају разграничити искључиво са Италијанима, Аустријанцима, Мађарима, Грцима и Турцима. Све што на Балкану није дизало устанке против Отоман.царства, нема право на државу.

  2. u dalmaciji se oduvek govorilo italijanski u istri da ne govorim. — svakom svoje a Srbima Srbija, pogan ustasko bosansku proterati a ne da jos i Srbijom vladaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *