Насловна / Србија / Председник КУД „Бранко Цветковић“: Орбовић тражио 5.000 евра за закуп просторија (видео)

Председник КУД „Бранко Цветковић“: Орбовић тражио 5.000 евра за закуп просторија (видео)

Председник Културно уметничког друштва „Бранко Цветковић“ Јован Шијачки изјавио је у Новом дану да је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић тражио од КУД 5.000 евра месечно за коришћење просторија и тврди да је након тога покренута процедура исељења.

КУД „Бранко Цветковић“ извршитељи су избацили на улицу, након 73 година колико су провели у згради у центру Београда, по захтеву Савеза самосталних синдиката Србије и поред тога што је Државно правобранилашто констатовало да је исељење неовлашћено.

Шијачки објашњава да је зграда изграђена 1936. године као Дом железничара и бродара.

„Доњи део, где смо ми, је наменски направљен за културу и фискултуру. После Другог светског рата су дали синдикатима железничара и бродара на управљање и временом је дошло до Већа Савеза синдиката које је узурпирало своје право и 2007. су успели да се укњиже као власници тог простора и почели да избацују из зграде“, каже он.

Додаје да је „КУД скупио све папире“ о томе како се Савез синдиката укњижио и каже да је републички правобранилац 2012. године подигао тужбу и 2013. донета пресуда Вишег суда да се брише Веће Савеза синдиката и да се упише Република Србија.

„Они су се жалили, 2014. је то потврђено на апелацији. Потребна је само верификација у Републичком геодетском заводу и они су искористили вакуум и активирали захтев за исељењем на основу тога што су били власници пре седам, осам година“, тврди Шијачки и додаје да су се жалили суду и доставили сва решења где је као власник уписана Република Србија.

Подсећа да се КУД налази у 600 квадрата, а да синдикати користе „на овај или онај начин“ око 4.000.

„Изнад нас је, рецимо, дискотека Театро које Веће Савеза синдиката издаје и рентира. Мени је Љубисав Орбовић пре седам, осам година тражио 5.000 евра месечно“, тврди Шијачки и додаје да је након одговора да КУД нема толико новца покренута процедура исељења.

Шијачки тврди да на основу уговора из 2006. КУД „Бранко Цветковић“ има право да бесплатно користи просторије, а да плаћа само комуналије.

„Али је он то раскинуо, 2009-10 је кренуло исељење целе зграде. Он је мислим љут јер зграда треба да припадне Републици Србији. Не знам како ће се оправдати што и преко судских решења од 2013. убира ренту, а није власник“, рекао је Шијачки.

Члан КУД „Бранко Цветковић“ Милош Бајић каже да им друга културно уметничка друштва нуде просторије док се не реши постојећи проблем.

„Сналазимо се како знамо и умемо, пре неко вече смо организовали пробу насред улице“, подсећа он.

Додаје да КУД од имовине има ношње, инструменте, инвентар и да је све то пописано.

„Имамо турнеју у Француској и Шпанији, на коју можда нећемо ни отићи јер не знамо да ли можемо да дођемо до ношњи. Али боримо се“, каже он.

Говорећи о КУД „Бранко Цветковић“, Бајић каже да није у питању само фолклор, већ и дружења, путовања, па чак и бракови.

„Ожењен сам девојком из фолклора, имам двоје деце и ћерка ми игра фолклор. Има више од 200 бракова из друштва. То је посебан еко систем, сви смо сложни – добили смо подршку других друштава, дијаспоре, глумаца… Ми смо једна велика породица“, каже Бајић.

Н1

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар 10

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар

Дијана Хркаловић поднела оставку на место државног секретара у МУП-у и закључила споразум о раскиду …

Држава губи новац ако Комерцијалну банку прода испод 615 милиона евра 11

Држава губи новац ако Комерцијалну банку прода испод 615 милиона евра

Министарство финансија у петак је објавило јавни позив за прикупљање изјава о заинтересованости за учешће …

4 Коментара

  1. Pa treba ga pitati po kom osnovu njegovu zgradu obezbeđuju gorile iz REM bivse RRA ljudi koji nemaju licence za obezbeđenje. I kako u zgradi sindikata ima toliko klubova i kafica kao u silikonskoj dolini. Kako se sa kupljenim diplomama napreduje kod njega u sindikatu. Iak jebto zgrada drugog prioriteta ko brine o bezbednosti zgrade i sta se po njoj radi.

  2. Čuo sam za to, on je penzioniso svoje portire i neki su umirali na poslu. Sklopio dil sa nekim iz RRA (brkatim DOS-ovcem) ps: svima dobro!?
    Na 8 spratu ne luda kuca klub nema sta nema na stepenistu leze pijani i d….i.
    Orbovic je nepismena bitanga koja je namestila sebi jos jedan mandat to treba ispitati kako je posto ponovo presednik SSSS
    Da li ima neko da vidi sta se radi po toj njegovoj zgradi na trgu kod fontane u centru grada

  3. Na Google potrazite ovog Orbovica Ljubisava,i videcete da se radi o prevejanom lopovu! U dosluhu sa gradjevinskim preduzimacem, je preoteo zemlju porodice Pecic u Vrnjackoj Banji,navodno je preduzimac obecao porodici dvosoban stan, a na placu izgradjen je Hotel „Lider S“ i legalno zaveden na Savez Samostalnih Sindikata na celu sa ovim klasicnim hostaplerom! Dobro jos Srbija i postoji, kada je ovakvi sindikalci i ostali na vrhu vlasti vode!

  4. Od hohshtaplera i kriminalaca u svim slojevima i strukturama drushtva se definitivno vishe ne moze ziveti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *