Председник Суда БиХ Ранко Дебевец има тајно држављанство Шпаније где се презива – Кавесон

0
(0)

* Као и многе судије Суда БиХ, Дебевец у њега долази из Мисије УН, где је након завршетка рата, радио као преводилац. Тај посао је радио и за полицијску мисију ИПТФ, те за Мисију ОСЦЕ

* Много познатији био је његов отац, Душан Дебевец, који је 1983. као истражни судија био укључен у процес против групе „Младих муслимана“ предвођених Алијом Изетбеговићем

* Додик је Дебевеца оптужио за сумњиве послове и скривање шпанског држављанства, те истакао да председник Суда БиХ има неограничену моћ да директору Обавештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу даје сагласност кога ће прислушкивати и шта ће радити

* Уследило је саопштење тзв. Регистрара Суда БиХ у којем се, гле, Додику спочитава поседовање непостојеће имовине, па и некакве у Русији. На све то, Додик је лаконски, али политички мудро одговорио: „Јавно ти поклањам сву своју имовину у Русији. Преузми је, твоја је, друже Шпанац“

* Да би избегао судбину заменика тужиоца БиХ Боже Михајловића, осуђеног на петогодишњу робију, Дебевец причу пребацује на терен сукоба са Додиком, захваљује и Богу и Алаху, што је на време, проучио сарајевско право, чаршијску логику, вилајетску филозофију, исламистичку стилистику и неколико магијских вештина

_______________________________________________________________________

         Аутор: Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ

ПРЕДСЈЕДНИКА Суда Босне и Херцеговине Ранка Дебевеца ових дана очекује болно отрежњење које ће се, сва је прилика, удесити у затвору.

Вијест звучи драматично, али да није реч о спекулацијама сведочи изјава члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да предсједник Суда БиХ има шпанско држављанство – последично – тајни идентитет.

Све је почело анонимном пријавом Тужилаштву БиХ (18. марта 2020) против Ранка Дебевца због коруптивних кривичних дјела.

Пријава је упућена Уреду дисциплинског тужиоца ВСТВ-а БиХ, Уредима високог представника (ОХР) и специјалног изасланика Делегације ЕУ у БиХ, те амбасадама САД-а, Велике Британије, Њемачке и Француске.

У процес против Дебевца у форми отвореног писма укључују се и упосленици Суда БиХ, па у Тужилаштво стиже нова кривична пријава у којој се спомиње аутомобил mercedes A-klase ауто-куће „Лијановић“- награда за поступање у предмету Јерка Иванковића Лијановића.

У овом предмету се бивши потпредсједник Владе Федерације БиХ одлуком Апелационог одјела Суда БиХ ослобођа свих оптужби.

Као члан судског вијећа Дебевец је „умјешан“ и у процес вођен против Фахрудина Радончића који је, разумљиво, завршен ослобађајућом пресудом.

Ако све поменуто, за познаваоце овдашњих прилика није ништа неуобичајено, чињеница да је Ранко Дебевец власник некретнине у Шпанији и да се тамо презива „Кавесон“ пробудило је све задремале босанске духове.

Из пријаве се сазнало да двојно држављанство предсједника Суда БиХ провјерава Тужилаштво БиХ а као један од свједока, у већ формираном предмету Бр. Т20 0 КТ 0018489 20, појављује се Мухамед Ајановић, декан Стоматолошког факултета у Сарајеву, некада близак пријатељ с Ранком Дебевцем – више не.

Он са Сенадом Авдићем

Приликом избора за предсједника Суда БиХ, 2016. Дебевец је у медијима Жељка Комшића, прецизније „Пијаној Босни“ Сенада Авдића, представљен као „Додиков и Човићев фаворит“. Истина је, међутим, да је Дебевец, тада и послије, користио познанства, таленте и утицај тадашњег  пријатеља, декана Ајановића.

Судија Дебевец је, иначе, остао непознат у правничким круговима у Сарајеву, чак и након што је прије десетак година изабран за судију Суда БиХ.

Као и многе судије овог суда, у Суд БиХ долази из Мисије УН, гдје је након завршетка рата, радио као преводилац. Тај посао је радио и за полицијску мисију ИПТФ, те за Мисију ОСЦЕ.

Много познатији био је његов отац, судија бившег Окружног суда Сарајево Душан Дебевец, 1983. укључен у процес против групе „Младих муслимана“ предвођених Алијом Изетбеговићем.

У том процесу Душан Дебевец је као истражни судија по Закону о кривичном поступку давао налоге полицији и државној безбједности за вођење истраге. Он је донио одлуку о притварању 13. осумњичених на шест мјесеци након чега им је изречена правоснажна пресуда.

Када су почеле да пристижу пријаве о корупцији, Дебевец „Млађи“ – Кавесон – куца на врата директора Обавјештајно Безбједносне Агенције – ОБА Османа Мехмедагића против кога, интересантно, Тужилаштво БиХ води неколико истрага због низа кривичних дјела у операцијама које је спроводио по налогу СДА.

У кривичној пријави радника ОБА предатој 31. августа Тужилаштву БиХ против генералног директора ОБА, Мехмедагић се, посредно и Дебевец, сумњичи да је учествовао у акцији изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, неовлаштеног прислушкивања, звучног или оптичког снимања, недозвољеног коришћења личних података, одавања тајних података, злоупотребе положаја или овлашћења, несавјесног рада у служби, повреде тајности поступка, примања награде или другог облика користи за трговину утицајем…

Мехмедагић сада обећава Дебевцу да ће спријечити истрагу коју Тужилаштво БиХ спроводи против њега а у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ зауставити слање дописа Тужилаштву БиХ према Интерполу у вези са имовином и идентитетом у Шпанији.

Вјероватно да би у том науму и успио да радници ДКПТ БиХ нису одбили да учествују у тим радњама.

Дебевец је демантовао наводе о прислушкивању. „Нема никаквих незаконитих прислушкивања, а управо ваш предсједник, предсједник Српске је сам признао да незаконито прислушкује припаднике опозиције и грађане Републике Српске“.

Додик је одговорио, оптуживши га за сумњиве послове и скривање шпанског држављанства, те истакао да предсједник Суда БиХ има неограничену моћ да директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу Осмици да сагласност кога ће прислушкивати и шта ће радити.

Услиједило је саопштење тзв. Регистрара Суда БиХ у којем се, гле, Додику спочитава посједовање непостојеће имовине, па и некакве у Русији. На све то, Додик је лаконски, али политички мудро одговорио: „Јавно ти поклањам сву своју имовину у Русији. Преузми је, твоја је, друже Шпанац.“

Сигурно је да послије свега Дебевец зна да не може остати у Суду БиХ али он страхује од најгорег – судбине замјеника тужиоца БиХ Боже Михајловића, осуђеног на петогодишњу робију.

Да би то избјегао, он причу пребацује на терен сукоба са Додиком, захваљује и Богу и Алаху, што је на вријеме, проучио сарајевско право, чаршијску логику, вилајетску филозофију, исламистичку стилистику и неколико магијских вјештина.

Разумије он добро и снагу судијског положаја и моћ новца, тврдоћу батине, мекоту сарајевског гајтана и све страхоте босанске мржње.

Зато и рачуна на њих.

http://www.pecat.co.rs/2020/09/pisma-iz-tamnog-vilajeta-drug-spanac/

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛАРМАНТНО У БиХ: 10.000 миграната на улицама, полиције нема довољно

5 (1) Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутраšњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић изјавила је …

Бивши телохранитељ Фахрудина Радончића: Од Мила смо под ротацијом довозили вреће пара од дроге у Сарајево (видео)

0 (0) АРБИН Цибра, бивши телохранитељ Фахрудина Радончића, босанскохерцеговачког политичара и новинара, познат као утемељитељ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend