ПРЕДУЗЕЋА СЕ ЗАДУЖУЈУ ВИШЕ НЕГО ГРАЂАНИ Фирме новим кредитима финансирају старе дугове

0
(0)

Кредитна задуженост приватних предузећа у БиХ за годину дана порасла је за око 400 милиона КМ, за разлику од претходног периода кад су ови кредити углавном стагнирали.

Занимљиво је и то да су уназад годину дана кредити одобрени фирмама скочили за 5,3, а становништва 4,9 одсто, док је ранијих година углавном бележен значајнији пораст задужености грађана.

Према подацима Централне банке БиХ, кредити приватним предузећима су у априлу ове године износили 7,94 милијарди, а у истом месецу лане 7,54 милијарде КМ.

С друге стране, кредитна задуженост становништва је у овом периоду са 7,87 милијарди порасла на 8,25 милијарди КМ.

У Привредној комори РС кажу да је поменути скок кредита привреди углавном резултат рефинансирања старих дуговања.

– То је последица и чињенице да банке нуде нове кредите предузећима која су већ задужена, а која су уредне платише својих дугова. С обзитом да је највећи проблем домаће привреде неликвидност, те фирме посежу за новим кредитима. Међутим, на поменути пораст кредита у највећој мери утиче то што фирме дижу кредите да би измириле старе дугове. У сваком случају, није дошло до већих инвестиција, па да се пораст кредитне задужености правда тиме – каже портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Додаје да банке свакако имају вишак новца, због чега кредите нуде по повољнијим каматним стопама.

– Фирме дижу све више кредита, али све већи проблем постаје чиме гарантовати отплату, с обзиром на то да је привреда већ презадужена. Зато треба радити на смањењу трошкова пословања. Тачно је да имамо раст одређених економских параметара, али и пад ликвидности, због чега предузећа, између осталог и посежу за кредитима – истиче Благојевић.

Кад је реч о кредитној задужености становништва, у удружењима потрошача кажу да је за очекивати да она за разлику од ранијих година, почну бележити мањи раст.

– Већина људи је већ презадужена, односно кредитно неспособна, тако да више не могу да дигну ни марку кредита. С друге стране, многи људи би се и задужили, али су свесни да својим скромним примањима не би могли да плаћају рате, због чега се не упуштају у причу око дизања кредита. Чињеница је да су банке, због вишка пара, значајно спустиле каматне стопе, али то неће утицати много на пораст задужености, поготово становништва – кажу у овим удружењима.

Подсетимо, пад каматних стопа на кредите евидентан је од средине прошле године, од када су, на пример, камате на стамбене кредите појефтиниле до 1,4 одсто.

На потрошачке кредите са промењивом стопом камате су у марту ове године просечно износиле 7,6, док су у последњем кварталу лане прелазиле осам одсто.

Добар показатељ

Пораст износа кредита које су комерцијалне банке одобриле приватним предузећима, у Удружењу банака БиХ сматрају добрим показатељем.

– Реч је о позитивном тренду, који сугерише да се повећава подршка домаћој привреди. Занимљиво је да је уназад годину дана у већем проценту повећан износ кредита за предузећа, него за грађане. Разлог је што су људу у доброј мери решили своје стамбено питање, због чега су стамбени кредити у ранијем периоду били доминатни код задуживања становништва – кажу у овом удружењу.

Маја Башић,Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите банака истиче – шта са дуговима

0 (0) Банке опрезне с продужењем рокова отплате кредита, које је омогућено прописима Народне банке …

Дужничка омча за Србију, 12.6 милијарди $ годишње плаћамо само камате на постојеће дугове!

5 (3) Мучно је више слушати режимску демагогију и лажи о томе како ће Србија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend