Преко мита докторима до фармацеутског профита

Преко мита докторима до фармацеутског профита

0
(0)

Као противуслугу за прописани лек из њене палете, фармацеутска кућа „Фајзер” делила поклоне и слала на путовања лекаре

Процент од продаје лекова, поклони и путовања за лекаре, само су неки од начина подмићивања здравствених радника које је практиковао амерички фармацеутски гигант „Фајзер”, а оптужницу је избегао нагодивши се са властима САД да држави исплати поравнање од 60 милиона долара. У извештају Комисије за хартије од вредности и Министарства правде САД наводи се да су случајеви подмићивања забележени у осам земаља – Бугарској, Хрватској, Казахстану, Русији, Италији, Кини, Чешкој и Србији.

Тужиоци су пристали да одложе кривични поступак на две године, ако „Фајзер” буде наставио да сарађује и ако буде предузео кораке да се то исправи, наводи „Блумберг” и додаје да цео договор мора да потврди амерички федерални суд.

Локалним представницима компаније, чини се, није недостајало маште како да повећају продају својих лекова. Тако су запослени у кинеском огранку „Фајзера” осмислили цео систем у којем су лекари сакупљали поене по принципу – што више прописаних лекова из палете „Фајзерових” производа, то више бодова. Наравно, поени су се материјализовали кроз медицинске књиге, мобилне телефоне и друге „награде”. Било је и скупљих поклона, али је и очекивана повратна услуга морала да буде подједнако значајна.

Откривен је тако случај из 2006. када је менаџер кинеског „Фајзера” одобрио путне трошкове за одлазак двоје кинеских лекара на конференцију у Аустралију под условом да се обавежу да ће годишње прописати најмање 4.200 „Фајзерових” инјекција.

На листи мутних радњи фармацеутских посленика посебно место заузима и такозвани болнички програм у Русији где су лекари добијали проценат од пет одсто на поједине прописане лекове.

„Руска подружница ’Фајзера’ користила је ’болнички програм’ да докторима запосленим у државним здравственим институцијама нелегално у кешу уплати проценат на прописане лекове и да им тако да до знања да ће се пракса награђивања наставити ако буду и даље издавали такве рецепте”, наводи се у саопштењу америчког министарства правде.

Према расположивим информацијама, у Бугарској су лекари били најлакомији на путовања, док података о другим облицима подмићивања нема. На „студијска путовања” бугарских лекара у Грчку „Фајзер” је инвестирао око 28.000 долара плус додатних 17.000 за одласке на остале семинаре – све у замену за што више прописаних „Фајзерових” лекова.

У сличном контексту спомиње се и Хрватска у којој је утицајан лекар, подстакнут новцем и путовањима, помогао да поједини лекови добију дозволу за продају у земљи.  

Истрага, међутим, показује да су све малверзације рађене без знања и одобрења званичника „Фајзера”, али и да су несређене пословне књиге и подаци фирми које су радиле за фармацеутског гиганта сређивани у финансијским извештајима самог „Фајзера”. Као компаније представници наводе се „Бристол-Мајерс” из Њујорка и „Глаксо” и „Астра Зенека” из Лондона. Све три компаније су саопштиле да сарађују са властима у САД у истрази. 

———————————————-

Министарство здравља нема податке о случају

Поводом вести која се појавила у медијима да је фармацеутска компанија „Фајзер” плаћала лекаре у Србији како би повећала продају својих лекова, Министарство здравља јуче је реаговало објаснивши да они немају сазнања о наведеном случају као и да им се било који орган с тим у вези није обраћао.

У овој институцији подсећају да су Правилником о оглашавању лека и медицинског средства из октобра 2010. године утврђени услови под којима се обавља оглашавање лека, односно медицинског средства.

„Правилником о условима, критеријумима, и мерилима за закључивање уговора са даваоцима здравствених услуга и за утврђивање накнаде за њихов рад за 2011. и 2012. годину регулисано је да давалац здравствених услуга нема право да у оквиру радног времена које је одређено за пружање уговорених здравствених услуга организује промоције лекова, препарата и терапијског режима из производног програма фармацеутских компанија, као и да организује друге видове промоција послова и услуга које се не обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања”, кажу у Министарству здравља.

У делу пријаве америчке Комисије за хартије од вредности који се односи на Србију наведено је да је за пласман производа компаније у Србији и Црној Гори била задужена компанија „Фајзер ХЦП Србија”, чији је представник платио пут на конференцију у Чилеу једном лекару из државне службе. У замену је наводно затражио сагласност лекара да његово одељење повећа употребу и куповину производа компаније „Фајзер”. Како се наводи у пријави, коју су пренели светски медији, управа српског одељка „Фајзера” је убрзо открила недозвољени договор и отпустила свог представника за продају, али је и даље спроводила договор, јер је лекар запретио да ће разоткрити цео случај и објавити информације које би негативно утицале на репутацију ове компаније.

 
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

5 (3) Јавно предузеће Србијашуме одустало је од газдовања над 14 државних ловишта у централној …

КО БИ РЕК’О: Највероватније потребна и трећа доза Фајзер вакцине

КО БИ РЕК’О: Највероватније потребна и трећа доза Фајзер вакцине

5 (2) Директор компаније Фајзер Алберт Бурла саопштио је данас да је „највероватније“ потребна и …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend