ПРЕТРГЛИ СЕ! Договорен минималац – 143 динара

Нова, минимална цена рада износиће од 1. јануара 2018. године 143 динара, или 13 динара више него сада, договорено је на седници Социјално-економског савета после које је требало да буде одржана конференција за новинаре. Она је, међутим, после сат и по времена, колико су новинари чекали у згради владе, отказана, јер послодавци и синдикати нису могли да се договоре.

Убрзо затим, стигла је вест да је договорена цена радног сата, али да је сада на потезу влада која треба део трошкова веће цене да преузме на себе кроз повећање неопорезивог дела зараде, како послодавци не би једини поднели терет овог повећања од 10 одсто.

Станко Крстин, председник Уније послодаваца Војводине, каже да је министар финансија Душан Вујовић, видевши да ће се тешко договорити, јер су синдикати инсистирали на цени од 154 динара, пресекао рекавши да у буџету има пара за повећање минималца за 10 одсто.

Упитан за колико ће им бити повећан неопорезиви део зараде, каже да у овом часу немају никакав прецизан податак о томе, осим обећања министра Вујовића да се приходи у буџету од овог повећања минималца неће повећавати, односно да ће републичка каса остати неутрална.

Преведено, то значи, каже он, да је држава спремна да део терета преузиме на себе.

– За колико ће држава повећати тај неопорезиви део не знамо. Уколико влада из неког разлога не одржи обећање, договорићемо се у ходу шта да радимо, јер послодавци заиста немају простора да свих 13 динара преузму на себе, а да с друге стране не добију олакшице, односно буду растерећени плаћања неког од 500 парафискалних намета – каже Крстин.

Предлог Социјално-економског савета упућен је одмах влади, а коначну одлуку о томе за колико ће бити повећан неопорезиви део зараде јавност би требало да сазна до 15. септембра.

Ранка Савић, председник Асоцијације независних и самосталних синдиката Србије, која није учествовала у раду Социјално-економског савета, огорчена је договором послодаваца, владе и синдиката.

– Радницима ово повећање неће донети никакав бољитак, тим пре што и струја ускоро поскупљује два одсто, што ће због суше поскупети уље и друге животне намирнице и каква корист од ових 143 динара. Неразумно је да синдикати који седе у Социјално-економском савету сваки пут прихвате оно што им владе предложи. Ту су, ваљда, да се боре за права радника, а не владе и могли су да напусте седницу – каже Савићева.

Минималну месечну зараду од 22.880 динара у Србији прима око 350.000 радника. У претходних пет година минималац је повећан 15 динара.

Аутор: Ј. П. Стојановић, Политика.рс

Актуелно

Србију чека вруће лето

Грађанима Србије је озбиљно прекипело, па су се возачима који већ четири дана блокирају саобраћајнице …

Напредни велеиздајнички режим улази у фазу агресивне репресије народа!

Оправдани протести народа у вези енормног раста цена горива у Србији где се од прошлог …

3 Коментара

  1. Ne samo da je bedno niska, nego se mnogima ni to ne isplaćuje. Cilj je jasan koji su nam moćnici zacrtali a sprovode od 2000 god sve marionetske vlasti, POTPUNO UNIŠTENJE SRBIJE.

  2. Osim radnika sa minimalcem od 143 rsd/h (plata oko 25000rsd), preživljavaju i penzioneri sa prosečnom penziom u Srbiji od 23000 rsd.Ko ovlastio da dementni čovečuljak M. Krkobabić priča o penzionerima? On može da priča o svojoj kombi partija PUPS, a ne o 1.7 miliona penzionera Srbije. Penzioneri niti su protiv države, niti protiv rukovodstva te države, ali su protiv otimanja penzije na ovakav nasilnički način, a prikazuju se penzioneri kao dobrotvorci i spasioci države od bankrota. Ako uopšte otac Jovan Krkobabić čuje kako se izlupava njegov sin okretaće se u grobu i zažaliće šta je izrodio.Penzioneri to ne vide tako, već država treba da se spasi oduzimanjem protipravnim sticanjem imovine i bogatstva pojedinih tajkuna i političara, opseg plata dovesti u normalni opseg, a ne od 15.000 din do 30.000 evra koliko ima Bajatović. Prosek penzija do momenta vučićevog otimanja bio je 25.000rsd, a nakon otimanja 23.000 rsd. Danas je donešena odluka da minimalna plata bude 25.000 rsd (a prosek plata avgusta 44.630 rsd), što penzioneri pozdravljaju, ali se ne slažu sa metodom odlučivanja i obmanjivanjem javnosti i ojađene penzionere.

  3. Hvalospevi ΛV i njegove kamarile i hohštaplera već godinu dana lažu zapošljene da će im se plata povećati na nivou nikada veće, a ono “cvrc Milojko“ za sada 5%, a kada će trebati da stupi na snagu biće do 3%. To se zove povećanje (jadno, jado). Tu da ne zaboravim i ono protiv ljudsko otimanje plata, onda je slučaj postupka povećanja plata više psijijatrijski slučaj. Pored onolikog privrednog porasta, otvaranje fabrika (nisam siguran da su nove i da se prvi puta pustaju u pogon, a pusta ih u 99% slučajeva nenadmašni u laži i prevari ΛV), rast suficita u budžetu, a radnici ostaju beda i jada, povećanje je čitavih 12€. Da li zna ΛV da ostajemo na dnu Evrope po plati i standardu na nivou Zimbabve i Mozambika, valjda prati izveštaja statistike države. Pardon, opravdanje za ovakvo nisko povećanje plata je , pa nema više nezapošljenih(?), očekuje se izjava ΛV. A tek šta čeka penzionere? Potop!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons