fbpx

Прича из Карађорђевог времена: За „паметне“ Србе

5
(1)

Прича коју ћете прочитати потиче из времена припрема Карађорђевих устаника у време тик пред Први српски устанак. После сече кнезова свима у Србији је било јасно да ће доћи до рата са Турцима па је за исти требало добро и спремити. Сви виђенији људи у Србији су по Карађорђевом наређењу кренули са припремама за устанак на Турке. Те припреме су се поред осталог огледале о организовању и обуци свих који су били способни у то време да носе пушку. Таквих је у Карађорђевој Србији било око 150.000. Толики је био број војно способних мушкараца у Србији са којима је Карађорђе кренуо на отоманску царевину.

Припремана је и купована муниција, храна, устаничке базе, етц. Некако су се у време тих највећих припрема за устанак на Турке у неким селима појавиле три бабе које су почеле да уносе смутњу и да шире дефетизам међу народ. Као „где ћете људи на Турке, знате ли колика је то сила, побиће на све“.  Те бабе су постале поприлично гласне и својим причама и ширењем дефетизма озбиљно су пољуљале спремност великог броја људи на устанак и то је дошло дотле да су неки од устаничких вођа дошли до Карађорђа и питали га шта да раде са тим бабама јер се народ озбиљно комеша.

Пошто је салушао устаничке вође Карађорђев одговор и наредба била је кратка и јасна. Побите те бабе. Што је и учињено. Народ се примирио, консолидовао и наставио припреме за ослобођење земље од Турака после вишевековног ропства. Оно што је Карађорђе започео успешно је завршио Милош Обреновић обезбедивши слободу Србима.

И данас је много оних који зато што су много паметни а неки и из неких других разлога шире смутњу и уносе немир у народ. Србима је данас најпотребније јединство и слога. Не да би стали иза велеиздајничког режима и лоповске банде на власти већ да би зауставили даље урушавање и уништавање земље и народа за шта је управо најдоговорнији велеиздајнички и лоповски режим Александра Вучића.

Ако ви који сте много паметни ако из било каквих разлога нећета да помогнете пре свега себи и свом потомству а тек онда и својој земљи и народу барем им вашим тупавим причама и ширењем дефтизма немојте одмагати.  Онима којима је стало до будућности Србије и српског народа.

Милинко Милинчић, Србија данас

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку 1999.

5 (3) Чула сам да неко отвара капију и изашла напоље да видим ко је. …

Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена годишњица злочина и убиства 14 српских жетелаца 1999.

5 (2) Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена је 21-годишњица убиства 14 српских жетелаца. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *