Хроника

Принципи настали по налогу Вучића, све рађено за њега и Звонка

Вељко Беливук, вођа криминалне групе којој се на терет стављају најтежи злочини, пред тужиоцем дао је изјаву 7. фебруара, а том приликом изнео је одбрану поводом проширења истраге за још два убиства – ликвидације Горана Михајловића и Николе Митића. Беливук је том приликом негирао убиства, рекавши да је навијачка група “Принципи” настала за потребе и по налогу председника Србије Александра Вучића, а потом се осврнуо на журку у “Графичару”, на којој је председник с навијачима певао песму “А сад, адио”.

Беливук је најпре негирао извршење злочина, а тужилаштво је раније подробно објаснило на који начин и где су се ликвидације десиле. Реч је о мушкарцима који су се дуго водили као нестали, а претпостављало се да су жртве овог клана.

„Што се тиче ових нових проширења која су стигла, желим да кажем да кривична дела нити сам вршио, нити учествовао у њима, нити су ми позната. Што се тиче овог осталог, оснивање криминалне групе, значи ја морам по последњи пут да наведем да ми нисмо били организована криминална група, него навијачка група. Навијачка група која је настала изласком мене и Миљковића из притвора за потребе и по налогу Александра Вучића. Ја сам више пута говорио шта смо ми радили и за све то сам наведен лажовом на телевизији више пута од стране тог истог Александра“, рекао је Беливук на саслушању пред Тужилаштвом за организовани криминал (ТОК) 7. фебруара 2022. године.

У исказу пред тужиоцем, Беливук је најпре говорио о Божидару Столићу, бившем инспектору СБПОК, коме се суди за одавање службених тајни. Вођа клана, који се терети за најтежа кривична дела, истакао је да је тужилаштво имало намеру да Столића убаци у њихов процес и наводно искористи као адут против њих.

„Значи, ја сам одмах на почетку рекао за Столића да је он убачени елемент, „Тројански коњ“, да он не да нема везе са нама, него је само убачен ту како би био научен шта треба да каже, да после два три месеца он пукне, потпише споразум и оде кући – оде кући, добије неко место у некој амбасади преко. Међутим, шта се дешава? Столић излази, прави грешку, пада са оним стручњаком из БИА, оне БИА (Безбедносно-информативна агенција) која је некорумпирана тотално, не ради никаква кривична дела и са братом члана „Земунског клана“. Е због тога више не може Столић да буде део моје групе, јер се не слажемо некако како иде по тим полицијским папирима са Земунцима, и онда се одваја процес. Ја бих вас замолио да се Столић стави код нас у процес, немам никакав проблем. Ја бих вас замолио да седи између мене и Миљковића, ми баш волимо коње“, рекао је Беливук у исказу пред тужиоцем.

Вођа криминалне групе којој се на терет ставља седам ликвидација потом се, из засад непознатих разлога, дотакао генералног директора ФК Црвена звезда Звездана Терзића.

„Даље, рекао сам тада исто да Звездан Терзић нам је детаљно објаснио како ће да му застари казна затвора, тј не затвора него пресуде. Како неће моћи уопште икаква пресуда да се донесе зато што ће му бити одлагано, заказивано на дуге рокове, да ће се мењати судије. Тада сам детаљно објаснио оне ситнице које смо радили за државу, скандирања, заштита геј параде и слично, паљење бакљи, оно спонтано спуштање с кровова у време полицијског часа, „Ђиласе лопове“, и одмах да кажем, с Ђиласом немам ништа, не подносим га органски, да не буде да њега нешто браним. Све сам то рекао и онда је изашао он и његови полтрони на телевизији и рекли да ја лажем“, изјавио је Беливук пред тужилаштвом и додао:

„Пре неки дан сам у новинама прочитао и да тужилаштво каже да ја лажем, самим тим што је донета наредба нека за прекидање поступка против њега и Вулина. Поднели су они потив себе, како знају зашто их ја теретим? Миљковић и ја ниједног тренутка нисмо саслушани“, рекао је Беливук у исказу.

„Симптоматично је што се све то дешава пре него што ми треба да дамо овај исказ. Ви знате да је нама једном одложено давање исказа, и од тада чекамо ја мислим четири месеца за једно проширење. Мени је очигледно, као и осталима да је власт уплашена за оно што можемо ми да кажемо. Тако да су сачекали да добију тај папир да сад ја кад будем било шта ново изјавио, они оду на телевизију и кажу: „Ево, је л видите, тужилаштво каже да нисам крив““, изјавио је ухапшени Беливук.

Током саслушања почетком фебруара ове године, Беливук је поновио оно што је наш портал раније открио, односно да су он, убијени Александар Станковић, звани Сале Мутави, и косовски бизнисмен Звонко Веселиновић послали момке да руше у Херцеговачкој улици 2016. године.

„Е па добро, пошто су они то заборави, сад ћу да их питам једну ствар да ли се сећају. Да ли се сећају свих наших ручкова, вечера, послова које смо радили Александра Станковић и ја? Ако и то кажу да лажем, ја ћу наставити да причам“, рекао је оптужени и додао:

„Од 2011. сам ту радио за њих, завршавао послове, чуо, видео, па нека се сете шта сам чуо и видео и учествовао везано за најтежа кривична дела“, истакао је пред тужиоцем.

Са друге стране, Беливук је потом изјавио да ове ствари износи у јавност јер га, како тврди, „праве лажовом“.

„Не претим му, ја ћу на суд да идем поштено, ја ћу на суду да се браним. Ово говорим зато што ме прави будалом и говори јавно на свим могућим медијима да сам лажов. Шта ће бити, то ћемо видети“, истакао је Беливук, не прецизирајући на кога тачно мисли.

Против групе окривљених Беливука и Марка Миљковића сведоче двојица припадника њиховог клана – Никола Спасојевић и Бојан Хрватин. Беливук се пред тужиоцем осврнуо и на Спасојевића, који је склопио споразум на 14 година затвора у замену за сведочење против озлоглашеног криминалног клана.

„Што се тиче Николе Спасојевића, на Спасојевића је вршен притисак, Спасојевић је три пута у Централном затвору покушао суицид, значи не једном, не двапут, већ трипут. У нормалној земљи, када неко покуша суицид, скочи с Панчевачког моста, па га онај Ренато Грбић увати чамцем, преда у болницу, болница у у лудницу и тамо остане на посматрању. Спасојевић нити је отишао у болницу, нити у лудницу. На Спасојевића је само наставио да се врши јачи притисак“, истакао је он.

„Неће дочекати суђење“

Беливук се током изношења одбране поводом проширења истраге осврнуо и на свог адвоката Дејана Лазаревића. Том приликом истакао је да је брат председника Србије Александра Вучића, Андреј Вучић, наводно помињао да Лазаревић неће дочекати суђење оптуженој групи.

Најпре је истакао да је Спасојевићу нуђено да каже да се њихова група финансира преко адвоката Лазаревића.

„Е сад, ја знам да је Андреј Вучић у неким његовим ужим круговима више пута напоменуо да Дејан Лазаревић неће да дочека суђење. Ми смо се спремали за то у смислу да му се спрема ликвидација, а у ствари није била планирана ликвидација, већ да он испадне из предмета“, рекао је Беливук.

Говорећи о хапшењу његове супруге, таште, али и Миљковићевих, а које су почетком године приведене због сумње да су починиле прање новца, истакао је да је циљ био да се „они додворе шефу“, не прецизирајући на кога тачно мисли.

„Све се то радило да би се ми мало додворили шефу, да шеф буде задовољан. Ако нам је то потребно да шеф буде задовољан, онда стварно жалим те људе који то раде. Све ово што сам рекао знате да је истина, сви моји разговори с адвокатом се и даље снимају, све ово сам му већ рекао, шетња се снима, просторије у којима ходам се снимају, то немам проблем. Све ово што сам рекао за Николу Спасојевића лако ћете проверити и због свега овога шта сам навео, никада ни на једно питање нећу одговорити, имам на то законско право“, рекао је Беливук пред Тужилаштвом за организовани криминал и додао:

„Да се мало више неко људски понашао, да није дирао породицу ко што ја никоме нисам дирао породицу, можда би другачије било. Има она стара српска што каже: „Ко се задњи смеје, најслађе се смеје“, ја се уопште не смејем, ја то чувам за крај, па ћу уз ону песму: „А сад адио“, као што је мени Вучић певао у ресторану „Графичар“ за прославу рођендана чијег, не морам да наводим, нисам клошар ко он, па ћу ја да певам свима онима који су ми радили о глави“, рекао је вођа озлоглашеног криминалног клана.

Подсетимо, претпоставља се да је Беливук у поменутој изјави пред ТОК алудирао на видео снимак који је децембра 2021. године процурео у јавност, а на коме је председник Србије са навијачима у ресторану „Графичар“.

На видео снимку види се како Вучић заједно са мушкарцима, за које се верује да су чланови навијачке групе „Ултрас бојс“ пева песму „А сад адио“ у познатом београдском ресторану.

О Вулину и „шкаљарском клану“

Беливук се током исказа осврнуо и на министра полиције Александра Вулина, те да надлежни настоје да представе да је од пада њиховог клана смањена стопа криминала. Истакао је да је, а како тврди у исказу, дошло до промене групе која сарађује с државом.

„За тих годину дана постигло се доста, на пример, уместо нас који смо сарађивали с државом, сада сарађује „шкаљарски клан“ илити Филип Кораћ, сарадник БИА и Интерпола и Јован Вукотић. Успело се да све истраге од када је Вулин на месту министра полиције против „шкаљарског клана“ обуставе, рекао је Беливук.

Подсетимо, група Вељка Беливука и Марка Миљковића ухапшена је фебруара прошле године у великој акцији МУП и БИА. Терете се за тешка кривична дела, међу којима су убиства, отмице, силовање, диловање дроге и оружја.

Истраживачки новинари су протеклих година у више наврата писали о спрези између поменуте криминалне групе и државног и полицијског врха Србије.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!