ПРИПРЕМА РЕПРЕСИЈЕ: Полиција добија електро-шок палице и бибер спреј

0
(0)

Српски полицајци би ускоро на улицама могли да поред пиштоља за појасом носе и електричну палицу и распршивач са надражајућим дејством, такозвани бибер-спреј. To предвиђа нацрт новог закона о полицији, којег је јуче у скупштини на јавној расправи представио Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

„Новим средствима принуде МУП хоће да осавремени полицију, јер ће њима полицајац моћи да постигне исти циљ без употребе ватреног оружја и наношења тешких повреда”, нагласио је Стефановић.

Нацрти нових закона, о полицији и о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова, предвиђају и реорганизацију полиције тако да се унутар ње изврши подела на полицијске и унутрашње послове. Биће успостављена и боља сарадња полиције са јединицама локалне самоуправе, а основаће се и два нова сектора – за међународне и европске послове и за људске ресурсе.

„На овај начин знатно ће се смањити број људи у кабинету министра, лакше ће бити праћени преговори у вези са поглављем 24 и реформа ће бити боље урађена”, објаснио је министар.

Такође, како је казао, нови сектор за људске ресурсе у дело ће спроводити идеју напредовања, што значи да ће за успон у служби бити поред образовања потребни и резултати, а не само стаж у министарству.

Нарочита пажња у овом нацрту закона о полицији, како је нагласио Стефановић, посвећена је прецизнијем дефинисању полицијских овлашћења, али и механизму безбедносне провере.

„Новим механизмом ће се разјаснити тај поступак у јавности и смањити алузије на евентуалне злоупотребе. Истовремено тиме неће бити угрожена права грађана на заштиту података о личности, а полиција се неће ограничити у обављању послова безбедности”, оценио је Стефановић.

Говорећи о осавремењивању полицијских послова, он је подсетио да европски стандарди улазе у домаће прописе. То је довело до промене појединих полицијских овлашћења, као што су увођење форензичке регистрације узимања других узорака и форензичког вештачења и анализе, али и до дискусије о томе да ли полиграфско испитивање спада у полицијско овлашћење.

Министар је рекао и да би новим законом Сектор унутрашње контроле добио нова овлашћења, као што је увођење имовинске карте функционера у полицији. Он је додао и да ће рад на подзаконским актима бити готов када буде донет закон, односно у јуну или јулу.

„Очекујем да ћемо, ако се јавна расправа заврши у овом месецу и ако за три до четири недеље добијемо мишљење Европске комисије, у јуну имати овај закон у парламенту”, најавио је Стефановић.

Јавну расправу је организовао скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове.

Данијела Вукосављевић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бихаћ: Масовни сукоб полиције и миграната, више повређених (видео)

5 (1) У мигрантском центру Липа код Бихаћа синоћ је дошло до сукоба више стотина …

СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХА Полиција и војска шверцују мигранте, упадали нам на имање (видео)

5 (12) Србин.инфо и Народне патроле су обишли манастир Светог Димитрија на Сувој планини, у …

3 Коментара

  1. Који је то идиотизам. Полицајци морају да се суоче са својом реалношћу да свате да тај електро шок палице као и бибер спреј је купљен новцем Пореског обавезника Србије. Те справице морају да користе искључиво само према оним нашим узрочницима који су проти Пореског обавезника Србије, да им Српски то објасним, против оних који су против народа. У противном сами себи стављају на своју душу и на душу свих њихових укућна “ анатему „. Карма је немилосрдна, све што буду сејали то ће и да пожњеју. Полиција има исти проблем као народ. бранећи народ бране себе, нападајући, рањавајући и убијајући народ рањавају и убијају сами себе. Желим им бистро око и бистар ум. позз. ДРАГАН

  2. Ja bih im dao moju kitu da nose okolo, nego se plasim da ne isteraju jedni drugima oci.

  3. Народ нема шта да једе, пензионерима и просветарима узимају пензије и плате (због ˝штедње˝), а они купују електрошок палице и бибер спреј. Вероватно ће, док патролирају градом, један полицајац да носи тањир супе а онај други електрошок палицу и бибер спреј. Електрошок палицом ће да подгреју супу и да додају биберспреј, а онда да послуже гладне људе, када их виде на улици. Ово је врло хуман потез власти. Па после нека неко каже да ово није народна власт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *