Тадићеви дајгузи: Ако може Блер, зашто не може Тачи

0
(0)

Србија није испунила предуслов за отварање преговора са Европском унијом јер није адекватно урадила акциони план за поглавља 23 и 24, која, по одлуци немачког Бундестага, треба да буду прва отворена, каже Александар Сенић, посланик Социјалдемократске странке и председник скупштинског Одбора за евроинтеграције. Он у интервјуу „Политици” истиче да нових услова нема и да су нови услови и „термин покретне мете измишљени у Београду”.

Сенић истиче да је влада у Брисел два пута слала нацрт акционог плана за поглавља 23 и 24, да су обе верзије враћене са коментарима, те да је трећи владин нацрт, али само за поглавље 23 тренутно у парламенту, док за 24 још није стигао у парламент и закључује: „Да смо урадили акционе планове за ова два поглавља, могли бисмо да се жалимо како нам неко нешто не да, овако – ми једноставно нисмо испунили предуслов за отварање преговора.”

Званичници из ЕУ, кад год овде дођу, причају једино о Бриселском споразуму и нормализацији односа са Приштином као услову свих услова, а никако да сазнамо шта тачно подразумева нормализација.

Бриселски споразум је стар две године, а још се прича о његовој примени. Дакле, ми смо неозбиљна држава јер нисмо применили оно што смо прихватили као међународну обавезу. Ако смо у Бриселском споразуму потписали да ће заједница српских општина бити основана по косовским законима, онда не можемо сад да тражимо да буде по српским законима.

Не мислите да је овде проблем како се потписано тумачи, пошто Приштина жели ЗСО као невладину организацију, што не пише у Бриселском споразуму?

Логично је да постоје неке ингеренције, али оне нису дефинисане и ја то сматрам пропустом онога ко је водио преговоре.

Видите кривицу само на српској страни?

Наша кривица је што смо пристали на овакав Бриселски споразум. Да је то урадио Борис Тадић, био би, што би рекао владика Григорије, обешен на Теразијама. Ми, наравно, не мислимо да преговарач треба да буде „обешен”, али чињеница је да је Ивица Дачић потписао споразум, којим је учинио медвеђу услугу Србији, јер је остало много тога недефинисаног, што косовским Албанцима оставља простор за манипулацију. Да је боље преговарао, били бисмо у бољој позицији…

Да смо, на пример, боље испреговарали Споразум о стабилизацији и придруживању, данас не бисмо имали ситуацију да нашој пољопривреди прети уништење…

ССП има своје добре и лоше стране. Не могу да кажем да је идеалан, али тренутак и контекст у коме су вођени преговори за ССП били су потпуно другачији у односу на то шта се преговарало између Београда и Приштине. Осим тога преговарало се у условима када су пројекције биле да ће Србија много раније постати чланица ЕУ. Међутим, стоји чињеница да је ССП у потпуности спроведен и то нам нико не спочитава…

Осим наших пољопривредника, који не знају шта ће с млеком…

За то није крив ССП, већ политика владе, јер имамо све мањи аграрни буџет и наша влада све мање води рачуна о пољопривреди. ССП омогућава одређени механизми заштите, али наша влада их из непознатих разлога не користи. Тако да није крив преговарач, ма ко то био.

Оптужили сте Владимира Вукчевића, тужиоца за ратне злочине, да угрожава европски пут Србије својом изјавом да Хашим Тачи може да буде ухапшен ако дође у Београд, јер је на снази потерница за њим. Мислите да је тренутак да Тачи дође у Србију?

Никада нисам рекао да Тачи треба да дође у Србију. То је његова одлука. Рекао сам, а то медији нису пренели, да Тачи, по мом мишљењу, треба да има исти статус као Тони Блер. Блер исто има оптужницу, више пута је долазио у Србију и није имао никакву непријатност. Не знам зашто тужилаштво тада није реаговало, па Блера, рецимо, привело нашим правосудним органима. Не могу ја никоме да судим, али ако је он заиста одговоран за бомбардовање Србије, онда му треба судити. Поставља се питање зашто наша влада сарађује са људима који су директно одговорни за бомбардовање…

Председник ваше странке Борис Тадић је, док је био на власти разговарао, на пример, са Хавијером Соланом, који је притиснуо дугме за почетак бомбардовања, и није га хапсио.

Није хапсио ни Хашима Тачија.

Није ни Тачи долазио у Београд у то време…

Ако имамо неки принцип правне државе, он, по мом мишљењу, треба да важи за све.

Стварно мислите да је Вукчевићева изјава заслужила осуду? Може ли се нешто овде казати, а да се не појави неко ко ће одмах рећи како угрожен европски пут Србије? Осим тога, и наш тужилац и Дик Марти, известилац Парламентарне скупштине Савета Европе, рекли су да постоје сумње да је Тачи учествовао у трговини органима отетих Срба.

То није доказано.

Гину сведоци на Космету који су могли да сведоче о томе.

Ви хоћете да ја будем суд? Ако ћемо тако, НАТО, или руководство земаља чланица НАТО-а омогућило је те радње. Не сматрам да је Тони Блер мање одговоран за Тачијева дела него сам он. Ако ми сад прихватамо да Блер буде саветник наше владе, не знам зашто Тачи не би могао да дође у Београд, али на позив владе. Ако влада не зове Тачија, онда нема шта да тражи овде.

 
Мирјана Чекеревац, Политика
фото: Немања Панчић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Теби смраду то није сметало да се са тим касапином братски изљубиш! (видео)

0 (0) Шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић одговорио је на …

Продаја Kомерцијалне банке: Штета за државу већа од 250 МИЛИОНА ЕВРА! (видео)

0 (0) Влада Србије започела је ове године процес продаје Kомерцијалне банке, једине велике банке …

Један коментар

  1. Све су то иста плаћеничка говна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend